Hat hónappal meghosszabbítják a hitelmoratóriumot a gyerekesek, a nyugdíjasok, a munkanélküliek és a közfoglalkoztatottak számára

gazdaság
2020 szeptember 19., 07:22

Szombat délelőtt ülésezett a gazdaságvédelmi operatív törzs, Orbán Viktor közösségi oldalán jelentette be, hogy az ott elhangzottak alapján a kormány a háztartások számára ez év december végéig fennálló hiteltörlesztési moratóriumot január elsejétől újabb hat hónappal meghosszabbítja

  • a gyereket nevelő háztartások,
  • a nyugdíjasok
  • a munkanélküliek
  • és a közfoglalkoztatottak esetében.

Nekik nem kell tenniük semmit, ha szeretnék továbbra is szüneteltetni a törlesztésüket, ha viszont újra fizetnének, hogy hamarabb lejárjon a tartozásuk, azt jelezniük kell a bankok felé.

photo_camera Fotó: Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

A vállalkozások is kérhetik a hiteltörlesztési moratórium hat hónappal történő meghosszabbítását, nekik viszont igényelniük kell ezt. Orbán szerint viszont a ha járvány következtében a bevételük több mint 25 százalékkal csökkent, akkor meg fogják kapni ezt a lehetőséget. A miniszterelnök elmondta azt is, hogy eddig mintegy 1,6 millió háztartás és 60 ezer vállalkozás élt a moratórium lehetőségével.

Az operatív törzs javaslata nyomán a kormány arról is dönteni fog, hogy a járvány előtt felvett lakossági és vállalkozói hitelek esetében fél évre felmondási tilalmat rendelnek el.