200 ezer eurót adományozna az egyik legnagyobb cseh kiadóvállalat a Telex elindítására

Média
2020 szeptember 21., 17:23

200 ezer eurós adományról tett szándéknyilatkozatot az Index felmondott újságírói által alakított Telex-nek az egyik legnagyobb cseh kiadóvállalat, az Economia. Erről a Reuters számolt be, de a hírt megosztotta a Telex is, egyelőre csak Facebookon, hiszen az oldaluk csak a közeljövőben fog elindulni.

Mint írják, az újságírók tömeges felmondása után Munk Veronika több külföldi lapnak is adott interjút, köztük az egyik leggazdagabb cseh vállalkozó, Zdeněk Bakala egyik kiadványának is, aki olvasta a cikket, és jelezte, hogy érdekelné őt a történetük. Felvették a kapcsolatot, majd Bakala jelezte, hogy az Economia kiadó szeretné nagy összegű adománnyal segíteni az újság elindulását.

„Legjobb szakmai tudásunk szerint meggyőződtünk róla, hogy a szándék valós, az adományozó személye nem kockázatos. Az adomány egyelőre nincs nálunk, itt pusztán a szándék kinyilvánításáról van szó, az egésznek az előfeltétele, hogy a mi pénzügyi és jogi szakértőink az ő szakértőikkel együtt kidolgozzák, miként lehet ezt transzparensen és jogszerűen levezényelni” – írják a Telex oldalán.

Mint a Reuters cikke megjegyzi, az Economia többek között egy gazdasági napilapot, illetve egy heti magazint is kiad Csehországban. A kiadó több mint egy évtizede van Balaka tulajdonában.

Az új lapot közösségi finanszírozásból elindítani készülő Telex ügyvezető igazgatója, Kárpáti Márton megerősítette a Reuters-nek, hogy tárgyalásokat folytatnak az Economiával, és elmondta azt is, hogy a cseh vállalat a támogatásáért cserében nem kapna részesedést a Telexben.