Trump nem biztos benne, hogy Ruth Bader Ginsburg tényleg azt kívánta volna halála előtt, mint amit a családja állít

külföld
2020 szeptember 21., 16:28

Az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump kételkedik abban, hogy az amerikai Legfelsőbb Bíróság hétvégén meghalt bírája, Ruth Bader Ginsburg valóban azt kívánta volna halála előtt, ami az elhunyt családja által megjelent közleményben volt, írja a Guardian.

Ginsburg, aki az elmúlt évtizedekben rengeteget tett a nemek közötti egyenlőtlenség felszámolásáért az Egyesült Államokban, családja közleménye szerint a halála előtti napokban arról beszélt, hogy legnagyobb vágya, hogy utódját csak a novemberi választások után győztes elnök nevezze ki.

photo_camera Fotó: ALEX WONG/AFP

Trump szerint azonban, hiába adta ki ezt a közleményt a család, valójában a szöveget valamelyik befolyásos demokrata politikus, Adam Schiff, Nancy Pelosi vagy Chuck Schumer írhatta. Az NPR korábban arról írt, hogy a rákban szenvedő Ginsburg halála előtt unokájának árulta el az akaratát.

Annak, hogy ki és mikor nevezi ki Ginsburg utódját, nagy jelentősége lehet, hiszen a számos rendkívül fontos társadalmi kérdésben a végső szót kimondó Legfelső Bíróságban jelenleg 5-4-es konzervatív többség van, és ha Trump ciklusa során egy harmadik jelöltet is kinevezhet, akkor a 6-3-as többség akár évtizedekre meghatározhatja az ország képét.

Trump, illetve a jelöltjéről majd szavazó szenátus republikánus házelnöke, Mitch McConnell már jelezte, hogy a lehető leghamarabb szeretnének új jelöltről dönteni. Annak ellenére is, hogy 2016-ban McConnell a választások közelségére hivatkozva megakadályozta, hogy Barack Obama új jelöltet nevezhessen a Legfelsőbb Bíróságba, pedig akkor jóval több hónap volt hátra, mint most.

A választások november 3-án lesznek, ha addig nem sikerül új jelöltet kinevezni, akkor elképzelhető egy olyan forgatókönyv is, hogy Trump veszít ugyan a választáson Joe Bidennel szemben, de a január 20-ai beiktatásig még elfogadtatja a jelöltjét, ez azonban vélhetően nagyon komoly felháborodást váltana ki az amerikai társadalomban.

Trump hétfőn a Fox News-on arról beszélt, hogy e hét végén fogja megnevezni a jelöltjét, akiről annyit árult el, hogy nő lesz. Az amerikai elnök amúgy legendának nevezte Ginsburgot, aki valami nagyon mást képviselt mint ő, és ekkor beszélt a családja által közölt végakarattal kapcsolatban arról, hogy nem tudja, ezt valóban Ginsburg írta-e, és nem mondjuk Schiff vagy Pelosi. Trump azt mondta, hogy ez csak hirtelen az eszébe jutott, nagyon szép szöveg, de számára kicsit olyan, mint egy Schumer-alku, vagy Pelosi vagy „Shifty Schiff” írta volna. Majd hozzátette, hogy persze, lehet hogy Ginsburg mondta ezt, de az is lehet, hogy nem.

A befolyásos demokrata politikus, Schiff Twitteren reagált: azt írta, hogy ez még Trumptól is egy új mélypont, és nem, nem ő írta Ruth Bader Ginsburg utolsó kívánságát ahhoz a nemzethez, melyet annyira jól szolgált. Ugyanakkor harcolni fog azért, hogy kívánsága valósággá váljon, és ne legyen kinevezés a beiktatás előtt.

link Forrás