A Simonka-nyomozást végigverő három ügyész közül kettő önként távozott, egy pedig azért, mert Polt Péter áthelyezte volna

bűnügy
2020 szeptember 22., 14:49

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő arról posztolt, hogy a „Simonka-nyomozást végigverő három ügyész közül ketten »önként távoztak«, egy vezető beosztású ügyésznőnek pedig Polt egy másik »fontos« beosztást ajánlott, amit ő nem volt hajlandó elfogadni”.

A képviselő azt írja, úgy tudja, „az addigi rangjához képest jóval alacsonyabb szintre tették volna, ezért lépett ki”, bár Polt megjegyzi, hogy „lefokozás” nem létezik náluk, „inkább megszünteti a státuszt”.

A fideszes Simonka György „egy önkormányzati ülésen azzal dicsekedett, hogy kirúgtak minden ügyészt, akinek köze volt az ellene folyó nyomozáshoz” – írja Hadházy, aki szerint Polt Péter legfőbb ügyész „először cáfolta ezt, de úgy tűnik, ha másképp tesszük fel a kérdést, már Simonka hencegésének nagyon is van alapja”.

Hadházy Ákos azt írja, Polt Péter írásbeli válasza „újabb, nagyon súlyos kérdéseket vet fel”. Abban az áll, hogy:

„A felmentett ügyész 2017. májusáig vett részt a hivatkozott nyomozásban, felmentésére több mint két évvel később, 2019. július 31. napján került sor. Az ügyész munkaköre az ügyészségi nyomozás szervezetrendszerének átalakítása miatt megszűnt, az ügyészség az Usztv. 35.§-ának (4) bekezdése alapján a részére másik – szintén nyomozó ügyészségi – munkakörbe való áthelyezést ajánlott fel, az ügyész azonban áthelyezéséhez nem járult hozzá, a felajánlott posztot nem fogadta el.”

Polt azt írta, a Simonka-ügyi büntetőeljárással kapcsolatba kerülő ügyészek közül két ügyész szolgálati viszonya az ügyészek kezdeményezésére történt közös megegyezéssel szűnt meg.

Polt Péter újraválasztott legfőbb ügyész eskütétele az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. november 4-én.
photo_camera Polt Péter újraválasztott legfőbb ügyész eskütétele az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. november 4-én. Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A Központi Nyomozó Főügyészség tavaly augusztusban bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot Simonka és 32 társa ellen a Fővárosi Törvényszéken. Októberben kiderült, hogy az ügyészség Simonka felesége, Simonkáné Gábor Marianna és unokahúga, Tóth Renáta ellen is vádat emelt. A vád szerint Simonka közeli családtagjaival és bizalmi embereivel létrehozott cégekkel olyan céghálót szőtt, aminek a célja fiktív beruházásokkal, a döntéshozókat megtévesztve, EU-s és hazai költségvetésből vissza nem térítendő támogatások megszerzése volt.