A Transparency szerint Menczer Tamás valamit benézhetett, amikor listázni akart

képzavar
2020 szeptember 22., 11:30

A Transparency International Magyarország reagált Menczer Tamás hétfői nyilatkozatára, amiben a Külügyminisztérium államtitkára elismerte, hogy valóban adatokat akartak gyűjteni a magyar újságírók külföldi útjairól. Menczer azzal jött, hogy „egyes Soros-szervezetek, például a Transparency International nevű szervezet szervez ilyen érzékenyítő kurzusokat”. Majd hozzátette, hogy „azt egy politikai ügynek tekintem, hogy ha Soros György finanszíroz médiakurzusokat baloldali újságíróknak”.

link Forrás

Azonban a Transparency szerint az államtitkár valamit benézhetett, mert a mentorprogramuk, amire Menczer gondolhatott nem újságíróknak szólt, hanem az újságírás iránt érdeklődő hallgatóknak szervezték nagykövetségek támogatásával. A hallgatók tapasztalt újságírókkal dolgozhattak együtt. Eddig partnerük volt az amerikai, a finn, a francia, a holland, a német, a norvég és a svéd nagykövetség is. „A mentorprogramban ezek a fiatalok tapasztalt oknyomozó újságírókkal dolgozhatnak együtt, majd a legjobb közös cikket jegyző győztes páros pénzjutalomban részesül, továbbá számos esetben a nagykövetségek néhány napos külföldi tanulmányutat is felajánlanak”- írja a szervezet.

Hétfőn derült ki, hogy Magyar József, a minisztérium európai kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára idén júniusban levelet írt az EU-tagállamokban működő magyar nagykövetségeknek, és arról érdeklődött, hogy nagykövetségek tudomása szerint a fogadó ország az elmúlt években szervezett-e szakmai látogatást, továbbképzést, tanulmányutat magyar újságíróknak.