Korlátozzák a fényszennyezést a Hortobágyi Nemzeti Parkban

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az agrárminiszter hétfőn kiadott egy rendeletet, amivel több mint 91 ezer hektárnyi védőövezetet jelölt ki a Hortobágyi Nemzeti Park területén. A rendelet szerint ezekben a védőövezetekben az onnan feltáruló éjszakai csillagos égbolt láthatóságát veszélyeztető és az  élővilágra káros hatással lévő fényszennyezés megelőzése, csökkentése érdekében kültéri világítótest vagy fényforrás (beleértve a  közvilágítást és a  megvilágított vagy világító reklámfelületeket is) létesítése, telepítése vagy cseréje csak a természetvédelmi hatóság engedélyével végezhető.

A fényszennyezés  olyan mesterséges zavaró fény, ami nem csak a megvilágítandó felületre, illetve nem a megfelelő időszakban világít, amivel az égbolt mesterséges fénylését okozza, és ez negatív hatással van ez élővilágra, ugyanis sok élőlényt megzavar az éjszakai tájékozódásban, mivel alapvetően a Nap és a Hold változásához szoktak hozzá. Így viszont gyakran eltévedhetnek, magas épületeknek ütköznek, vagy esetleg nem találnak vissza fészkükbe, élőhelyükre. Éjszakai életmódú fajok esetében pedig a mesterséges fények lerövidíthetik a táplálékszerzésre hasznosítható időszakot.   

Éppen ezért a rovarok védelmében Németországban törvénnyel korlátoznák a fényszennyezést. A bemutatott elképzelés szerint a köztereken tiltanák rovarcsapdák elhelyezését, és az év 10 hónapjában napnyugtától napfelkeltéig tiltanák a reflektorok, keresőlámpák használatát. 

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó