Öt ország rektori konferenciája sürgeti a kormányt, hogy állítsa vissza az SZFE autonómiáját

oktatás
2020 szeptember 22., 13:11

A cseh, a német, a lengyel, a szlovén és az osztrák rektori konferenciák közös nyilatkozatban vállalnak szolidaritást a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival és lemondott vezetőivel, egyúttal felszólítják a magyar kormányt, hogy állítsa vissza az intézmény autonómiáját.

A rektorok szerint a CEU kikényszerített költözése és a Magyar Tudományos Akadémia autonómiájának tavalyi elvétele után az egyetem irányítói jogköreinek átruházása a kormány által kijelölt kuratóriumra újabb lépés a kritikai hangok elnémítása felé, a kultúra és a tudomány függetlenségének korlátozásával.

A szeptember 14-én kelt közlemény hivatkozik a Bécsi Nyilatkozatra, amelyben tíz közép-európai rektori konferencia, vagyis az adott országok egyetemeit összefogó legtekintélyesebb fórumok 2018-ban kinyilvánították elkötelezettségüket az akadémiai szabadság és az intézményi autonómia iránt, amelyeket a felsőoktatás fejlődésének alapfeltételeként értelmeznek.

link Forrás

A Magyar Rektori Konferencia azt a nyilatkozatot sem írta alá, de ennél fontosabb, hogy nem állt ki az SZFE mellett sem, csak egy rendhagyó módon előkészített egyeztetést tartott az ügyben. Ugyanez látható egyetemi szinten: gyűjtésünkből kiderül, hogy számos külföldi egyetem vezetése kiállt az SZFE mellett, míg a magyarországi felsőoktatási intézmények közül csak a CEU és a Wesley János Lelkészképző. Az egyetemi tiltakozásokban itthon csak az egyes tanszékek vagy szakkollégiumok oktatói vettek részt a vezetőségeket megkerülve.

Ma 6-kor legalább 14 egyetemen tartanak hallgatói fórumot az egyetemi autonómiáról, de a pontos számot nem ismerjük, mert a meghívott SZFE-sek beszámolója szerint egyes egyetemeken a szerveződő hallgatók intézményvezetői nyomásra arra kényszerülnek, hogy a fórumokat kiszervezzék az épületből, a hírt pedig szájról szájra terjesszék.