Újabb 5 milliárd forintot költ budapesti utak leaszfaltozására a kormány

Budapest
2020 szeptember 22., 06:59

5 milliárd forintot szán a 2021-es költségvetésből a kormány budapesti földutak leburkolására. A forrást a helyi önkormányzatok hívhatják le a gazdaságvédelmi alap terhére - derül ki a hétfő este közzétett friss Magyar Közlönyből.

A rendeletet kiszúró Népszava emlékeztet, a mostani 5 milliárdos támogatási keret egy hosszabb távú program része, amit a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkársága indított. Fürjes Balázs államtitkár korábban azt mondta, a budapesti földutak felszámolását célzó programra 2022-ig 25 milliárd forintot fordít a kormány.

A programnak miniszteri biztosa is van Szatmáry Kristóf személyében, aki egyben a XVI. kerület országgyűlési képviselője is. A támogatást leginkább a pesti külső kerületek önkormányzatai hasznosíthatják: a XVI.-XVII.-XVIII. kerületben van a legtöbb olyan útszakasz, amin egyelőre nincs szilárd útburkolat.

Helyben azonban nem mindig egyértelmű népszerűségi intézkedés egy-egy ilyen utca leaszfaltozása. Nyáron írtunk a XVIII. kerületi Halmi erdő és Malév-lakótelep között húzódó, futó- és sétaútvonalnak használt Flór Ferenc utcáról, amit az említett a kormányzati forrásból akar leburkolni a kerületi (ellenzéki vezetésű) önkormányzat. A lakók azonban komoly tiltakozási akciót indítottak a szerintük a hátuk mögött meghozott döntés ellen.