Louisville-ben rendkívüli állapotot vezettek be, mert a napokban derül ki, megvádolják-e a rendőröket, akik megölték Breonna Taylort

külföld
2020 szeptember 23., 08:54

Rendkívüli állapotot vezetettek Louisville-ben, mert Kentucky állam ügyészsége hamarosan nyilvánosságra hozza a döntését Breonna Taylor ügyében, a hatóságok pedig attól tartanak, újabb zavargások indulnak, írja a BBC.

Breonna Taylor esete a rendőri erőszak jelképes ügyévé vált, George Floyd mellett az ő története vált a legismertebbé, még úgy is, hogy erről nem készült videófelvétel.

photo_camera Breonna Taylor anyja a lányát ábrázoló kép előtt. Fotó: Brandon Bell/AFP

Az ápolónak tanuló fiatal nőre kábítószert kereső rendőrök törtek rá egy márciusi éjjelen. A házkutatásra azért kaptak bírói engedélyt, mert Taylor volt barátja, aki korábban használta is a nő lakását, kábítószerkereskedő volt. Az nem világos, hogy miért éjjel, fegyveresen törtek rá a büntetlen előéletű nőre.

A rendőrök állítása szerint kopogtak, mielőtt betörték az ajtót, a szemtanúk elmondása szerint ez nem egyértelmű. Breonna Taylorral pedig bent volt a lakásban akkori barátja, Kenneth Walker, aki szintén azt mondja, nem hallott kopogást, csak azt, hogy rájuk törnek éjszaka, így azt gondolta, megtámadták őket.

photo_camera A rendőrség készül a bejelentésre. Fotó: Jon Cherry/AFP

Walker ekkor a rendőri jelentés szerint fegyvert rántott és lőni kezdett engedéllyel tartott fegyverével. A rendőrök viszonozták a tüzet. A fegyvertelen Breonna Taylor ekkor halt meg. Egy rendőr megsebesült, Walker túlélte.

Breonna Taylor nevét azóta tüntetéseken skandálják, nevét világszerte ismerik, és sokan követelik, hogy tartóztassák le a rendőröket, akik megölték. (Legutóbb például Lewis Hamilton üzente ezt pólóján.) Az eset miatt Louisville-ben betiltották a kopogtatás nélküli házkutatásokat, a város pedig 12 millió dolláros kártérítést fizetne Taylor családjának.

photo_camera Folyamatosak a tüntetések Louisville-ben. Fotó: Brandon Bell/AFP

Az viszont közel sem egyértelmű, hogy az ügyben eljáró rendőröket letartóztatják-e, ahogy a tüntetők követelik - sokak szerint könnyen elképzelhető, hogy Daniel Cameron államügyész úgy látja majd, a rendőröknek nem volt más választásuk, mint viszonozni a tüzet.

Ha viszont ez történik, akkor könnyen lehet, hogy zavargások törnek ki. Greg Fischer polgármester azt mondta, nem tudja, mi lesz a bejelentés, de megelőzésképpen így is bevezették a rendkívüli állapotot. A városban 100 napja folyamatos tüntetések zajlanak.

Kiemelt videóink