Bulgária az EU-tagsággal zsarolja a macedónokat, hogy ismerjék el, hogy valójában bolgárok

A tervek szerint idén decemberben kezdődnének a csatlakozási tárgyalások az EU és Észak-Macedónia között, de a bolgár kormány azzal fenyegetőzik, hogy megnehezíti a közeledést. 

A bolgárok azt szeretnék elérni, hogy a macedón kormány hivatalosan is ismerje el, hogy a macedónok valójában  bolgárok, és bolgárul beszélnek. Korábban Görögország akadályozta Macedónia NATO- és EU-csatlakozását, ők az ország átnevezését követelték, mert egy északi görög tartományt is Macedóniának hívnak. Végül népszavazáson Észak-Macedóniára változtatták az ország nevét.

A bolgár kormány az összes EU-tagállamnak levelet írt, amiben felsorolják a panaszaikat. Szerintük Tito idején a jugoszláv kommunisták találták ki a macedón identitást, és azt, hogy a macedón egy önálló nyelv. A bolgár kormány szeretné, ha a macedón kormány szakítana ezzel a doktrínával, és a hivatalos oktatási anyagokba is bekerülne a bolgár eredet. 

Macedón tüntetés, a bolgár megszállás elleni felkelés 75. évfordulóján, 2016-ban.Fotó: ROBERT ATANASOVSKI

A helyzetet különösen érzékennyé teszi, hogy a második világháborúban a németekkel szövetséges Bulgária elfoglalta a jugoszlávoktól Macedóniát, és ez a macedón történetírás szerint a "bolgár fasiszta megszállás" időszaka volt. A bolgárok szerint "felszabadítás" történt. 

Az EU egyelőre nem reagált érdemben a bolgár panaszra, de nyugati diplomaták már jelezték, hogy jó lenne, ha a történelmi vitákat a szófiai kormány nem keverné bele a csatlakozási tárgyalásokba. (dw)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.