Kovács Bélát felmentették a kémkedés vádja alól

bűnügy
2020 szeptember 24., 11:22

A Budapest Környéki Törvényszék felmentette Kovács Bélát a kémkedés vádja alól. Kovács 2009-2017 között a Jobbik EP-képviselője volt, és az Alkotmányvédelmi Hivatal azzal vádolta, hogy Oroszországnak kémkedett. A vád szerint orosz ügynököknek adott át információkat az EU intézményeinek bomlasztását segítendő.

Az ügy a 2014-es választások (parlamenti és EP) fontos témája volt, "KáGéBéla" névvel illették a képviselőt, és a Jobbik akkoriban jellemző oroszbarát és EU-ellenes politikáját is részben az ő befolyásához kötötték. Ügye komoly nemzetközi figyelmet keltett.

A Kovács elleni 2014-es feljelentés után csak 2017-ben indult nyomozás. A képviselő mindvégig azt állította, hogy ő nem kém. Abban az évben Kovács kilépett a Jobbikból, és 2018-ban visszavonult a politikától is.

photo_camera Kovács Béla a bíróságra menet. Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Kovácsot ugyan a kémkedés vádja alól felmentették, de egy másik, szintén EP-képviselői munkájához kötődő ügyben elítélték csütörtökön. Az OLAF jelzése alapján költségvetési csalás miatt indult eljárás ellene, mert fiktív gyakornoki állásokat hozott létre, és 21 ezer eurót vett ki indokolatlanul az EP kasszájából. Ezért másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre és 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélték most, első fokon.