Koronavírus: Rekord számú fertőzött Franciaországban, Bulgáriában és Argentínában is

külföld
2020 szeptember 25., 04:28

Csütörtök este több mint 16 ezer új fertőzöttet regisztráltak Franciaországban, ahol nyolc napon belül negyedszer dőlt meg a napi esetszám rekordja.

Több mint hatezer fertőzöttet ápolnak kórházban, amire két hónapja nem volt példa, és ezernél több beteget kell intenzív osztályon ápolni, ami június elején fordult elő utoljára. Csütörtök este 52 elhunytat is jelentettek. A járvány első hullámának tetőzésekor egyszerre 30 ezer beteget láttak el a francia kórházakban, közülük több mint hétezren voltak lélegeztetőgépen.

photo_camera Maszkot viselő emberek Marseille-ben Fotó: NICOLAS TUCAT/AFP

Marseille-ben, ahol már tíz napja attól tartottak, hogy elfogynak az intenzív ágyak, péntek éjféltől a hónap végéig minden vendéglátóhelyet teljesen bezárnak, további 11 nagyvárosban, köztük Párizsban, legkésőbb este 10 órakor be kell zárniuk a kocsmáknak és a kávézóknak. A marseille-ihez hasonló intézkedést hoztak a tengerentúli Guadelope szigetén is.

„Ha nem cselekszünk, a tavaszihoz hasonló helyzetben találhatjuk magunkat” - mondta Jean Castex miniszterelnök.

Bulgária

Bulgáriában egy nap alatt 290-el nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, ami 130-al magasabb az előző napi adatnál, és két hónapos rekordot jelent. Hatan elhunytak, és harminc embert intenzív osztályon ápolnak.

A minisztérium szerint a kórházakban szakemberhiány alakult ki, elsősorban az ápolóknál. Az egészségügyi dolgozók közül eddig 1095-en kapták el a fertőzést.

Csütörtökön az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint fokozottan aggasztó a bolgár járványhelyzet, akárcsak a magyar, a cseh, a horvát, a máltai, a spanyol és a román.

Argentína

Nemcsak Európában, Argentínában is rekord született, miután több mint 13 ezer esetet regisztráltak. Az előző, 12700-as csúcsot egy héttel ezelőtt állították be. Az elmúlt napon 391-en haltak meg a koronavírussal összefüggésben.

Ezen a grafikonon összevetettük ennek a három országnak a halálozási statisztikáit, ez alapján Argentínában a legrosszabb a helyzet. (A napi halálozási adatok a megelőző hét nap átlagát mutatják egymillió főre vetítve.)

(MTI, Reuters)