Mentőcsomagot dob a főváros a turisztikai vállalkozásoknak, a vendéglátósoknak és a taxisoknak

Budapest
2020 szeptember 25., 06:25

70 százalékkal csökkentené a főváros vezetése a turisztikai vállalkozások ingatlanbérleti díját, írja a Népszava. A jövő heti közgyűlésre készített előterjesztés 90 százalékkal csökkentené a teraszok után fizetendő díjat szeptember és március közt, a taxisok pedig 70 százalékos engedményt kaphatnak a jövő évi drosztdíjból.

A Budapesti Közlekedési Központ a javaslat szerint 17 milliárdos kompenzációt kapna, mivel optimista becslés szeint is 22 milliárdot bukhatott a járvány miatt.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes arról is beszélt, hogy szeptemberben a fővárosi fenntartású idősotthonok 2000 dolgozójából 900-at, míg a bent lakók közül 1600 embert teszteltek. Ebből 21 lett pozitív.

photo_camera Egy Ráday utcai vendéglő májusban Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A főváros újabb 20 ezer PCR-teszt beszerzését is tervezi, miután az előző csomagból alig 5000 maradt, pedig a tervek szerint kéthetente szűrnének a hajléktalanellátóknál és az idősotthonokban.

Szeretnék, ha a kormány engedélyezné, hogy a közgyűlés karanténban levő tagjai - most éppen ketten érintettek, a X. és a XXIII. kerületi polgármester - is részt vehessenek az ülésen virtuálisan, ne csak a jelen levők szavazatait fogadják el.