Németh Sándor: „A választók elvárják a magukat konzervatívnak beállító politikusoktól, hogy a magánéletükben is erkölcsi normák érvényesüljenek”

politika
2020 szeptember 25., 07:55

Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze szerint a közelmúltban mindkét politikai oldalt érintették súlyos erkölcstelenségek, de „a jobboldal nagyobb árat fizetett emiatt”. A Heteknek adott interjújában azt mondta, azért mert

„a választók elvárják a magukat konzervatívnak beállító politikusoktól, hogy a magánéletükben is erkölcsi normák érvényesüljenek”.Szerinte a szekuláris konzervatív politikusok „nagyjából konzervatív politikai programot hirdetnek, de életvitelük és a gondolkozásmódjuk teljes mértékben megegyezik a balliberális oldallal”.

Azt mondta, „a szekuláris konzervatív politikusok könnyebben buknak meg magánéleti botrányok miatt, mert a liberális média professzionális módon tudja a gúny tárgyává tenni és hitelteleníteni a látszat és a valóság közötti ellentéteket. Az elmúlt 30 évben az erkölcsi okok jelentős szerepet játszottak különböző kormányok vereségében és bukásában”.

Úgy véli, „mindez az egyházi személyekre is igaz, különösen a szellemi-erkölcsi igazságokat harsányan hirdető közösségek körüli botrányok kapcsán”. Németh elmondása szerint aggasztónak látja, hogy a „keresztény világ általános jellemzője, hogy a hitigazságok és az egyháztagok többségének életmódja között nincsen harmónia”.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (és Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze a kormány és az egyház között létrejött új, átfogó szerződés aláírásán a Karmelita kolostorban 2020. július 24-én
photo_camera Németh Sándor és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Hit Gyülekezete és a kormány közti megállapodás aláírásakor júliusban Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A Hit Gyülekezetéről azt mondta, hogy közösségét is érték ugyan „viharkárok” az elmúlt hónapokban, de nem lát olyan problémát, amit a járvány után „ne lehetne helyreállítani és visszafordítani”.

Az Átlátszó és a Magyar Hang írta meg májusban, hogy bár Németh a magánszemélyként birtokában levő részvények alapján nem látszik az ATV Zrt. többségi tulajdonosának, egy szövevényes ügyleten keresztül mégis nagyobb befolyásra tett szert a cégben. Az ATV Zrt. akkor azt írta, a közvetett tulajdonosi kör a jogszabályoknak megfelelően változott meg részlegesen. A cikk lényegében azt állította, hogy a gyülekezeti vagyonból magánvagyon lett, ezért a Hit Gyülekezete helyreigazítási pert indított, amit első fokon elvesztett.

Nem vár semmit a kormány

Németh beszélt a kormánnyal nyáron kötött megállapodásról is: „A kormány képviselői nem fogalmaztak meg felénk semmiféle politikai követelményt” - mondta. Állítása szerint a megállapodás előkészítésében személyesen nem is vett részt, mindkét oldalról szakmai stáb tárgyalt.

A lelkész örül annak, hogy rendezett és konszolidált viszony jött létre közössége és az állam szervei között, de esetleges kormányváltás esetén sem számít ebben változásra. „A legitim kormányokhoz való viszonyulásunk alapelvei nem fognak megváltozni” – mondta.