Száz dolgozót elbocsájtanak a budapesti gyógyfürdőktől

gazdaság
2020 szeptember 25., 12:29

A vállalatnál alkalmazott munkavállalók tíz százalékát, mintegy 100 dolgozóját készül elbocsájtani a fővárosi fürdőket fenntartó Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. (BGYH) - jelentette be Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes és Szűts Ildikó, a BGYH vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatójukon.

A bejelentéssel egy időben a BGYH érdekegyeztető tárgyalásokat kezdeményez a dolgozókat képviselő szakszervezettel, az pedig, hogy mely munkavállalók érintettek a leépítésben, várhatóan október második felére derül ki.

photo_camera Látogatók a Király Fürdőben 2016. március 20-án Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes bejelentette, a Fővárosi Önkormányzat munkába helyezési bizottságot hoz létre, hogy az elbocsájtott dolgozók elhelyezkedését segítse. Elsősorban a főváros cégeinél: a BKK-nál, a Főváros Vízműveknél, a Fővárosi Csatornázási Műveknél, a Főtávnál és a Főkertnél remélik tovább foglalkoztatni az érintetteket. Akinek ez nem sikerül, a Budapest Esély Nonprofit Kft. munkaerő-piaci elhelyezkedést segítő képzésein vehet részt.

Drasztikusan lecsökkent jegybevételek

A létszámleépítés oka a budapesti gyógyfürdők 2020-ban drasztikusan visszaeső jegybevétele, ami szinte kizárólag a koronavírus-járványnak köszönhető. Szűts Ildikó vezérigazgató elmondta: a márciustól május végéig tartó kényszerű zárva tartás és a turizmus pangása miatt a vállalat teljes idei bevétele várhatóan 12 milliárd forinttal marad el a tavalyitól, amit a kiadások 3,6 milliárd forinttal haladnak meg a 2020-as pénzügyi évben. A helyzeten a júniusi részleges, majd későbbi teljes újranyitás sem segített sokat, a fürdők látogatóinak száma most is jóval alatta jár a korábban megszokottnak.

A BGYH kiadásainak 50 százaléka megy el a fürdők mintegy ezer dolgozójának bérköltségére, amin a járvány okozta kényszerű leállás idején sem csökkentettek. Azok a dolgozók, akik állásidőn voltak, ugyanúgy a januári nettó bérüket kapták ez idő alatt.

Közben a BGYH 13 fürdőjéből kettő kiesett a kínálatból: a Király Fürdő a Nemzeti Népegészségügyi Központ engedélyének hiányában nem nyithat ki, a Dagály Fürdő üzemeltetését pedig átvette az állami Nemzeti Sportközpontok. „Így vannak olyan munkavállalóink, akiknek jelenleg fizikailag nem tudunk munkát adni” - magyarázta Szűts Ildikó.

„Nem tervezünk további létszámcsökkentést”

A vezérigazgató a 444 kérdésére elmondta, hacsak a járvány miatt nem kell újból bezárnia a budapesti fürdőknek, úgy számolnak, a turizmus 2021 nyarára várható újraélénküléséig kihúzza a cég a mostani létszámleépítés és egyéb megtakarítások jelentette költségcsökkenéssel. „Nem tervezünk további létszámcsökkentést” - jelentette ki.

Medence a budapesti Széchenyi Gyógyfürdõ és Uszodában 2020. március 4-én.
photo_camera Medence a budapesti Széchenyi Gyógyfürdő és Uszodában 2020. március 4-én. Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

„Ez nem egy folyamat kezdete, a főváros többi cégénél nem készülnek leépítésekre” - mondta sajtókérdésre Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, hozzátéve, a BGYH speciális vállalat a fővárosi cégek közül, hiszen nem közszolgáltatást nyújt, amit mindenképpen finanszírozni kellene, ráadásul szinte teljes mértékben a turizmustól függ a fenntartható működése.

Az érintett munkavállalók kiválasztásánál a BGYH igyekszik majd szociális szempontokat is figyelembe venni: hogy az elbocsájtottak körébe lehetőleg ne kerüljön két egy háztartásban élő, többgyerekes szülő, vagy olyan munkavállaló, akinek egyben a lakhatását is a BGYH biztosítja - magyarázta Szűts Ildikó.