Trump nem volt hajlandó békés választásokat ígérni, republikánus szenátorok megtették helyette

külföld
2020 szeptember 25., 04:49

Bárki is nyerje a novemberi elnökválasztást, „rendezett lesz az átmenet, ahogy 1792 óta minden négy évben”, ígérte Mitch McConell, az amerikai szenátus republikánus többségének vezetője.

Rajta kívül más repbulikánus szenátorok is igyekeztek tüzet oltani, miután egy nappal korábban Donald Trump azt mondta a hatalom békés átadásáról, hogy „majd meglátjuk, mi történik”.

Lindsey Graham szenátor szerint békés lesz a választás, és megígérte, hogy a republikánusok el fogják fogadni az eredményt, ha veszítenek. De azt el tudja képzelni, hogy végül a legfelsőbb bíróságnak is szerepe lesz a döntésben. Mitt Romney ennél kritikusabb volt, elképzelhetetlennek és elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy elnök ne tartsa tiszteletben az alkotmányt, írja a BBC.

photo_camera Fotó: Peter Zay/Anadolu Agency via AFP

Trump egy ideje azzal kampányol, hogy a demokraták a levélszavazatokkal fogják elcsalni a választást, pedig már a legutóbbi választáson is legalább negyvenmilliónyian szavaztak levélben, néhány államban kizárólag levélben lehetett szavazni már akkor is.

A levélszavazatoknak ettől függetlenül komoly jelentőségük lehet, könnyen előfordulhat, hogy a választás éjszakáján, a személyesen leadott szavaztok alapján még Trump nyeri a választást, hogy aztán a változatos szabályok szerint elszámolt, helyenként csak a választást követően akár egy héttel - vagy az amerikai posta szétverése miatt később - beérkező levélszavazatok összesítésével megforduljon az állás, írtuk csütörtöki cikkünkben.