Iszlamista terrortámadásként kezelik a Charlie Hebdo egykori szerkesztősége melletti késelést

2020 szeptember 26., szombat 6:24

Pénteken egy férfi hentesbárddal megsebesített két embert a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap volt párizsi szerkesztőségének közelében, ahol 2015-ben két merénylő meggyilkolt tizenkét embert. A két sebesültet kórházba szállították, életük nincs veszélyben.

A belügyminiszter szerint iszlamista terrorcselekmény történt.

A feltételezett elkövetőt a támadás helyszínétől mintegy ötszáz méterre fogták el, csupa vérfolt volt a ruhája.

Képkocka az AFP által megszerzett videóból, amely egy feltételezett elkövető őrizetbe vételét mutatja pénteken Fotó: LAURA CAMBAUD/AFP

A 18 éves, pakisztáni születésű férfi három évvel ezelőtt, még kiskorúként érkezett Franciaországba felnőtt kíséret nélkül. A belügyminisztérium szerint az illető nem állt a rendvédelmi szervek megfigyelése alatt. Egy hónapja előállították tiltott fegyverviselés miatt - csavarhúzó volt nála -, de figyelmeztetés után elengedték.

A Párizs egyik északkeleti városrészében tartott razziák során további hat embert vettek őrizetbe, akik kapcsolatban álltak a merénylővel.

Egyelőre tisztázatlan, hogy mi volt a támadó indítéka, de szeptember elején kezdődött Párizsban a 2015-ös támadás feltételezett segítőinek, tizennégy gyanúsítottnak a tárgyalása, péntek délután az áldozatok özvegyei tettek vallomást. Az immár titkos helyszínen készített Charlie Hebdo pedig nemrég újra megjelentette a 2015-ös támadást kiváltó gúnyrajzait Mohamed prófétáról, amiért ismét fenyegetéseket kapott. Egykori irodáiban ma egy tévés produkciós cég székel, a megtámadott nő és férfi nekik dolgozott a rendőrség közlése szerint.

Anne Hidalgo párizsi főpolgármester, Jean Castex miniszterelnök és Gerald Darmanin belügyminiszter közös sajtótájékoztatót tartott a helyszínen Fotó: Marie Magnin/Hans Lucas via AFP

„Még mindig hadban állunk az iszlamista terrorizmussal” - jelentette be péntek éjszaka Gerard Darmanin francia belügyminiszter, és hangsúlyozta, hogy Franciaországban a terrorizmus veszélye állandó.

Darmanin arra utasította a rendfenntartó szerveket, hogy erősítsék meg azoknak a „jelképes helyszíneknek” a védelmét, ahol az elmúlt években iszlamista támadások történtek. Ezeket mostantól állandó védelem alatt fogják tartani - közölte a tárcavezető. Példaként megemlítette azt a párizsi kóserboltot, ahol 2015 januárjában négy zsidó tússzal végzett egy támadó, illetve a Bataclan klubbot is, ahol ugyanannak az évnek a novemberében három dzsihadista 89 embert mészárolt le. Darmanin hozzátette, hogy a közelgő zsidó engesztelés ünnepe (jóm-kipúr) miatt a zsinagógákat is különleges védelemben részesítik. (BBC, MTI)