Tízezrek tüntettek Minszkben, a rendőrség könnygázt vetett be ellenük

Több 444 videó?
Szeretném

Vasárnap újra tízezrek vonultak utcára, hogy  Aljakszandr Lukasenka elnök lemondását követeljék. A biztonsági erők könnygázt és fénygránátot is bevetettek a tömegoszlatáshoz, több tüntetőt őrizetbe vettek. 

Fotó: -/AFP

A rohamrendőrség embereket emelt ki a tömegből és kisteherautókba tuszkolta őket, mondta el egy szemtanú a Reutersnek. Az Interfax orosz hírügynökség szerint legalább tíz embert őrizetbe vettek.

Fotó: -/AFP

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta tüntetnek, amióta Aljakszandr Lukasenkát a központi választási bizottság a szavazatok 80,1 százalékával hirdette ki győztesnek. Az ellenzék szerint a választást elcsalták. Lukasenka tagadja a választási csalást, és azt állítja, hogy a tiltakozásokat külföldről támogatják.

Lukasenkát szerdán előzetes bejelentés nélkül beiktatták a hatodik mandátumára, újabb tiltakozásokat, az Európai Unió, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia bírálatát kiváltva.

 A 66 éves volt állami gazdasági igazgató több mint negyedszázada van hatalmon a volt szovjet köztársaságban, és hagyományos szövetségese, Oroszország támogatását élvezve nem mutat hajlandóságot a távozásra. A rendőrség 150 embert vett őrizetbe a szombati tiltakozásokon. (Reuters/MTI)