1500 forintos COVID gyorstesztek kerülnek nemsokára piacra világszerte

járvány
2020 szeptember 28., 15:40

Egy globális kezdeményezésnek köszönhetően két cég is elkezdhet hamarosan terjeszteni olcsó antigén teszteket világszerte, amelyekkel milliók engedhetik majd meg maguknak, hogy teszteljék magukat - írja a Guardian. Az Access to Covid tools nevű kezdeményezést az Európai Bizottság, a WHO, a Gates Foundation és a francia kormány indította még márciusban olyan tesztek kifejlesztésére, amelyek megbízhatóak, de olcsóbbak és gyorsabban mutatnak eredményt, mint a leginkább megbízhatónak tartott, de nagyon eszközigényes, ezért drága PCR teszt.

A kezdeményezésen keresztül két cég is előállt ilyen tesztekkel. A koreai SD BioSensor vállalat tesztjét már engedélyezte is a WHO, az amerikai Abbott tesztje pedig várhatóan megkapja a szükséges engedélyeket.

Mindkét teszt 15-30 perc alatt ad eredményt és nagyjából 5 dollárba, vagyis mai árfolyamon kicsit több, mint 1500 forintba kerül. Mindkét termék egy terhességi tesztre hasonlít, amelyen két kék sáv jelenik meg, ha ha a minta pozitív. A leolvasást egészségügyi dolgozók végzik majd, de az eredmény kimutatásához nincs szükség eszközökre.

A két cég azt is vállalta, hogy 120 millió tesztet szegényebb országokban tesz majd elérhetővé.. Ezzel biztosítani lehet, hogy a gazdagabb államok ne kapkodják el a teszteket a szegényebbek elől. De gazdagabb országok is rendeltek már komolyabb készleteket, a német kormány például 20 millió gyorstesztre adott le rendelést.