Genf minimálbért vezet be, a világon a legmagasabbat

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

Bevezetik a minimálbért Genfben, és rögtön a világon a legmagasabbat: a Genf várost magába ölelő azonos nevű kanton lakosai a vasárnapi népszavazáson jóváhagyták, hogy a teljes munkaidőben dolgozók óránként legalább 23 svájci frankot (kb. 7750 forintot) kapjanak.

A világon eddig Ausztráliában volt a legmagasabb az órabérminimum: a 19,84 ausztrál dollár 13,15 svájci franknak felel meg. A Svájccal szomszédos Németországban és Franciaországban is jóval kisebb a minimálbér, a németeknél 9,35 euró, a franciáknál pedig 10,15 euró.

Svájcban nincs országos szinten meghatározott minimálbér, és a szavazók 2014-ben elutasították egy nemzeti szintű bérminimum (22 frank/óra) bevezetésének lehetőségét. Genf lakosai korábban maguk is már kétszer (2011-ben és 2014-ben) mondtak nemet egy helyi szinten érvényes minimálbérre. Most a 26 svájci kanton közül (Jura és Neuchatel után) harmadikként hagyták jóvá az órabérminimum bevezetését. A jövő év elején Ticino is csatlakozik hozzájuk, Basel-Stadt kantonban pedig népszavazáson döntenek e kérdésben.

A vasárnap tartott országos népszavazáson, amin több fontos kérdésben nyilváníthattak véleményt a szavazójoggal rendelkező polgárok, az EU-s munkavállalók szabad mozgásának korlátozását célzó javaslattól kezdve a vadászgépbeszerzésen és farkasvadászaton át a helyi fontos ügyekig, a genfiek 58,2 százaléka támogatta a szakszervezetek által javasolt bérminimum bevezetését.

A 23 svájci frankos órabérminimum a heti 41 órás munkaidővel számolva 4086 frankos (1,376 millió forintos) havi fizetést jelent. A szakszervezetek azzal indokolták az összeget, hogy ennél kisebb jövedelemből lehetetlenség emberhez méltó megélhetést biztosítani.

Abban, hogy a szegénység és bizonytalanság kezelését célzó kezdeményezést ezúttal támogatta a genfiek jelentős többsége, szerepet játszhatott a vagyoni különbségeket is tovább mélyítő koronavírus-járvány. A dúsgazdag Genfben ugyanis a járvány kezdete óta a szegénység szembeszökő jeleként mindennapos látvánnyá vált, hogy nélkülözők hosszú sorokban várakoznak élelmiszerekre és más létfontosságú termékekre.

Az is fontos tényező, hogy Genfben kiemelkedően magasak a megélhetési költségek, részben amiatt, hogy az ENSZ és más nemzetközi szervezetek alkalmazottai adómentesen magas béreket kapnak. Egy tipikus 2 szobás lakás havi bérleti díja 3000 frank, az élelmiszerárak a németországi duplájára rúgnak, egy csésze kávé pedig 4-5 frankba kerül.

A Mercer nemzetközi tanácsadó cég felmérése szerint Genf a világ 9. legköltségesebb városa a külföldieknek. (MTI)