Legalább 21 halottja van a legfrissebb azeri-örmény összecsapásoknak

külföld
2020 szeptember 28., 08:50

Tüzérségi párbaj robbant ki hétfőn is Hegyi-Karabahban az örmény és az azeri erők között, jelentette a Reuters a két fél beszámolóira alapozva. A független forrásból nehezen ellenőrizhető beszámolók szerint, amiben a felek jellemzően a másikat vádolják nehéztüzérség bevetésével, az összecsapásban legalább 21-en vesztették életüket, és százak sebesültek meg.

Hegyi-Karabah térségében vasárnap robbantak ki összecsapások az azeri és az örmény erők között. Az azeri területre beékelődött Karabah 1994 óta de facto örmény uralom alatt áll. Jogilag furább a helyzet: Hegyi-Karabah elvben függetlennek kiáltotta ki magát, de ezt pár más el nem ismert szakadár államon kívül a világon senki sem ismeri el, a terület pedig körbezártsága miatt önállóan életképtelen, Örményország tartja el. A konfliktusról részletesebben Magyari Péter írt ma megjelent cikkében.

A térségért zajló háborút 1994-ben fegyverszünettel zárta le a két ország. Azóta is rendszeresek voltak a kisebb összecsapások, de olyan súlyú konfliktusra, ami vasárnap óta zajlik, a háború lezárása óta nem volt példa.

A vasárnapi összecsapások után, melyek kirobbantásáért a felek egymást vádolják, mindkét országban mozgósították a hadsereget. Az azeriek állítása szerint a két napja tartó harcokban hat azeri civil vesztette életét. Hegyi-Karabah hétfőn 15 halálos áldozatról, vasárnap 16 halálos áldozatról és száznál is több sebesültről számolt be.