Orbán felszólította a Bizottság elnökét, hogy rúgja ki a jogállamisági biztost

eu
2020 szeptember 29., 05:47

Orbán Viktor miniszterelnök levelet írt Ursula Von Der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, amiben felszólította, hogy váltsa le Vera Jourovát, a jogállamisági ügyekért is felelős biztost. Jourovát a cseh kormány delegálta a bizottságba.

Orbán szerint elfogadhatatlan, hogy a biztos a Spiegel című német hetilapnak egy szójátékkal lebetegezte a magyar rendszert, amikor azt mondta, hogy nem "illiberális", hanem "ill" (angolul "beteg") demokráciát épít ki Orbán. Azt is mondta ugyanitt, hogy a magyar polgárok "nincsenek abban a helyzetben, hogy önálló véleményt alkossanak".

Orbán Viktor szerint Jourová ezzel megsértette a magyar embereket, és nem tartotta be az EU alapszerződésében előírt politikai semlegességet, amit a biztosoknak képviselniük kellene.

"Az EU-biztosnak a tisztségéből való távozása elengedhetetlenül szükséges" - áll Orbán levelében.

"Aki tevékenységével megsérti a Szerződést, az nem lehet a jogállamiság és az európai értékek védelmezője. A biztos asszony kijelentései összeegyeztethetetlenek a bizottságban elfoglalt pozíciójával, ezért tisztségéből való távozása elengedhetetlenül szükséges. Amíg ez nem történik meg, addig a magyar kormány Vera Jourovával felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat" - tájékoztatta levelében Orbán Viktor az Európai Bizottság elnökét.

Hétfőn már Varga Judit igazságügyi miniszter is közölte, hogy szerinte Jourovának távoznia kell hivatalából.

photo_camera Orbán Viktor az Európai Bizottság elnökénél, Ursula Von Der Leyennél. Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency via AFP

A magyar kormány akkor nyitott új frontot a Bizottság ellen, amikor a jogállamisági feltételekről szóló vita éppen újra napirendre került az EU-ban. A német elnökség hétfőn küldte körbe a tagállamoknak a legújabb javaslatát arról, hogyan lehetne összekötni az EU-s támogatások kifizetését a demokrácia betartatásával.

A magyar és a lengyel kormány ellenzi, hogy ilyen feltételek szerepeljenek az új költségvetésben, és a hozzá tartozó óriási mentőcsomagban, amit a járvány okozta gazdasági károk enyhítésére költenének jövőre. Az új német javaslat szerint kifejezetten az EU-s pénzek elköltését érintő problémákat szankcionálhatnák. A javaslatról kedden tárgyalnak az EU-s tagállamok nagykövetei Brüsszelben, és a hétvégi brüsszeli csúcson már a miniszterelnökök vitatkozhatnak róla. (MTI)