Orbán felszólította a Bizottság elnökét, hogy rúgja ki a jogállamisági biztost

eu
2020 szeptember 29., 05:47

Orbán Viktor miniszterelnök levelet írt Ursula Von Der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, amiben felszólította, hogy váltsa le Vera Jourovát, a jogállamisági ügyekért is felelős biztost. Jourovát a cseh kormány delegálta a bizottságba.

Orbán szerint elfogadhatatlan, hogy a biztos a Spiegel című német hetilapnak egy szójátékkal lebetegezte a magyar rendszert, amikor azt mondta, hogy nem "illiberális", hanem "ill" (angolul "beteg") demokráciát épít ki Orbán. Azt is mondta ugyanitt, hogy a magyar polgárok "nincsenek abban a helyzetben, hogy önálló véleményt alkossanak".

Orbán Viktor szerint Jourová ezzel megsértette a magyar embereket, és nem tartotta be az EU alapszerződésében előírt politikai semlegességet, amit a biztosoknak képviselniük kellene.

"Az EU-biztosnak a tisztségéből való távozása elengedhetetlenül szükséges" - áll Orbán levelében.

"Aki tevékenységével megsérti a Szerződést, az nem lehet a jogállamiság és az európai értékek védelmezője. A biztos asszony kijelentései összeegyeztethetetlenek a bizottságban elfoglalt pozíciójával, ezért tisztségéből való távozása elengedhetetlenül szükséges. Amíg ez nem történik meg, addig a magyar kormány Vera Jourovával felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat" - tájékoztatta levelében Orbán Viktor az Európai Bizottság elnökét.

Hétfőn már Varga Judit igazságügyi miniszter is közölte, hogy szerinte Jourovának távoznia kell hivatalából.

Orbán Viktor az Európai Bizottság elnökénél, Ursula Von Der Leyennél.
photo_camera Orbán Viktor az Európai Bizottság elnökénél, Ursula Von Der Leyennél. Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency via AFP

A magyar kormány akkor nyitott új frontot a Bizottság ellen, amikor a jogállamisági feltételekről szóló vita éppen újra napirendre került az EU-ban. A német elnökség hétfőn küldte körbe a tagállamoknak a legújabb javaslatát arról, hogyan lehetne összekötni az EU-s támogatások kifizetését a demokrácia betartatásával.

A magyar és a lengyel kormány ellenzi, hogy ilyen feltételek szerepeljenek az új költségvetésben, és a hozzá tartozó óriási mentőcsomagban, amit a járvány okozta gazdasági károk enyhítésére költenének jövőre. Az új német javaslat szerint kifejezetten az EU-s pénzek elköltését érintő problémákat szankcionálhatnák. A javaslatról kedden tárgyalnak az EU-s tagállamok nagykövetei Brüsszelben, és a hétvégi brüsszeli csúcson már a miniszterelnökök vitatkozhatnak róla. (MTI)

Kiemelt videóink