A járványra hivatkozva töri meg az ellene szerveződött tüntetéshullámot Izraelben Netanjahu kormánya

külföld
2020 szeptember 30., 12:56

Új törvényt fogadott el szerda délelőtt az izraeli törvényhozás, a knesszet: a koronavírus-járvány súlyosbodása miatt mostantól egy hetes időszakokra rendkívüli vészhelyzetet hirdethet ki a kormány, ami alatt tilos lesz tömegtüntetéseket szervezni és azokon részt venni. A szabályok egész pontosan a következőek: az emberek, ha szeretnék is kifejezni a tiltakozásukat valami ellen, nem tehetik ezt otthonuktól 1 kilométernél távolabb, és ezzel együtt is legfeljebb húszasával gyülekezhetnek tüntetni - írja a BBC.

A törvényjavaslatnak pénteken, több más rendkívüli járványügyi intézkedéssel együtt kellett volna a parlament elé kerülnie, de az ellentmondásos rendelkezés elfogadásához csak szerdára tudott elég támogató szavazatot összeszedni Benjamin Netanjahu miniszterelnök kormánya.

Az intézkedés kritikusai szerint ugyanis Netanjahu így próbálja elfojtani az őt ért korrupciós vádak és a kormánya járványkezelése miatt hetek óta tartó kormányellenes tüntetéshullámot, amit a koronavírus-járvány gyorsuló ütemű terjedése sem vetett vissza.

Netanjahu szerint azonban a tüntetések „koronavírus inkubátorok”, a lakosság védelme érdekében szükséges most korlátozni a megtartásukat. Igaz, tudományos bizonyítékokkal eddig még nem támasztotta alá állítását.

A BBC cikke emlékeztet, Izraelben a lakosság már most is csak feltétlenül szükséges okokból hagyhatja el 1 kilométernél messzebbre a lakóhelyét, de eddig a gyülekezési jog gyakorlása nem esett korlátozás alá.