A percnyi csend, amíg a kuratórium újratölt

színház
2020 szeptember 30., 21:30

Már csak fél óra van hátra a Színház- és Filmművészeti Egyetem eddigi vezetőinek megbízatásából, a hallgatók éppen most vonulnak át az Egyetem térre virrasztani és visszaszámlálással megemlékezni történetük újabb fejezetének végéről. Holnap jön a lövésztiszt végzettségű új kancellár, és a kuratórium elnöke, Vidnyánszky Attila pár órája megnevezte a két új rektorhelyettest is, akik pályázat és szenátusi jóváhagyás nélkül vezethetik tovább az intézményt.

Az egyetem függetlenségéért hónapok óta küzdő, majd közösen lemondó vezetőség - Bagossy László, Balázs Gábor, Gáspár Máté, Karsai György, Németh Gábor, Novák Eszter és Upor László - az utolsó estén kiállt a Vas utcai épület bejárata fölötti tetőre őrködni, alattuk pedig felsorakoztak az egyetem hallgatói.

Az SZFE HÖK élő közvetítésének végén a zeneakadémisták kórusát halljuk, akik az Erdő mellett estvéledtem kezdetű népdal Kodály-féle feldolgozását éneklik. Az a vége, hogy „Bátorítsa szívünk álmát, Adjon Isten jó éjszakát.” A hallgatók ezután tapsban törnek ki, majd jön egy igazi színházi pillanat: a tetőről Novák Eszter rendező csendet int, feltartja a tenyerét, a tiltakozás szimbólumát, és őt követve egy percig mindenki némán áll így. A vezetőség énekszóra lép le a színről, egyesével átadják a hallgatóknak az őrlángot.

link Forrás