Hégető Honorka-díjat kapott kollégánk, Neuberger Eszter filmje

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Fődíjat kapott az idei Hégető Honorka-díjátadón Neuberger Eszter és Pivarnyik Balázs  filmje, a „Semmit nem jelentenek a megemlékezések a romagyilkosságok túlélőinek”.

A 2019-es riport az Abcúg.hu-n jelent meg. A szerzők a 2008-2009-es romagyilkosságok túlélőivel és legközelebbi hozzátartozóival beszélgettek arról, hogy miért tartják üresnek a romagyilkosság-sorozat tizedik évfordulóján tartott közösségi megemlékezéseket. A megszólaltatott szereplők arról mesélnek, hogy az elmúlt tíz évben hogyan maradtak egyedül a testi és lelki traumáikkal. Itt lehet megnézni:


A Hégető Honorka Alapítvány minden évben azokat az alkotásokat díjazza, amelyek mozgóképen vagy fotósorozatban mutatnak be társadalmi problémákat, illetve az ezekre adott lehetséges megoldásokat, válaszokat. 

Idén hárman kaptak fődíjat: az említett filmen kívül Földes András és Lengyel-Szabó Péter Indexen megjelent indiai riportja a klímaváltozás hatásairól, illetve Forgó Viktor (RTL Klub Fókusz) A vidék lehetőségei című filmje. Emellett civil és közösségi díjakat is kiosztottak, a díjazottakat itt lehet megnézni.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó