Hégető Honorka-díjat kapott kollégánk, Neuberger Eszter filmje

Média
2020 október 01., 10:42

Fődíjat kapott az idei Hégető Honorka-díjátadón Neuberger Eszter és Pivarnyik Balázs filmje, a „Semmit nem jelentenek a megemlékezések a romagyilkosságok túlélőinek”.

A 2019-es riport az Abcúg.hu-n jelent meg. A szerzők a 2008-2009-es romagyilkosságok túlélőivel és legközelebbi hozzátartozóival beszélgettek arról, hogy miért tartják üresnek a romagyilkosság-sorozat tizedik évfordulóján tartott közösségi megemlékezéseket. A megszólaltatott szereplők arról mesélnek, hogy az elmúlt tíz évben hogyan maradtak egyedül a testi és lelki traumáikkal. Itt lehet megnézni:


A Hégető Honorka Alapítvány minden évben azokat az alkotásokat díjazza, amelyek mozgóképen vagy fotósorozatban mutatnak be társadalmi problémákat, illetve az ezekre adott lehetséges megoldásokat, válaszokat.

Idén hárman kaptak fődíjat: az említett filmen kívül Földes András és Lengyel-Szabó Péter Indexen megjelent indiai riportja a klímaváltozás hatásairól, illetve Forgó Viktor (RTL Klub Fókusz) A vidék lehetőségei című filmje. Emellett civil és közösségi díjakat is kiosztottak, a díjazottakat itt lehet megnézni.