Kiderült, miért gondolja balliberális lapnak a Kurucinfót a fideszes médiaelemző

Média
2020 október 01., 11:50

Aki olvasta a Médianéző Központ Növekvő sokszínűség című, szeptember 30-án megjelent elemzését, az több dolgot is megtudhatott. Ebben a kormánynak 1,3 milliárd forintért médiafigyelést végző cég kifejti, hogy már nincs balliberális médiatúlsúly a magyar sajtóban, hanem kiegyensúlyozott a médiapiac. Ezt viszont kicsit furcsán sikerült kihozni az adatokból, például olyan médiumok is a balliberális oldalra sorolódtak, mint a Kurucinfó és a Nők Lapja.

Mindezt igazán furcsán olvasta bárki, aki látta már a Kuruc.infót, vagy akinek esetleg volt szerencséje fölkerülni az oldalra, mint e sorok szerzőjének, aki a balliberálisnak titulált portál szerint "oda van a cigánybűnözőkért". Az Azonnali.hu meg is kérdezte a Médianéző vezetőjét, Boros Bánk Leventét, hogy milyen módszertan alapján lett balra sorolva az oldal. A válasz?

A kormánynak nincs jobboldali ellenzéke, a Kuruc viszont nem kormánypárti, vagyis ellenzéki, vagyis balliberális.Az elemző válasza pontosan így szólt: „Minthogy a jelenlegi kormánynak nincs jobboldali (nemzeti/konzervatív/kereszténydemokrata – ezen fogalmak szinonimaként itt felcserélhetőek) ellenzéke, így bármely sajtótermék, amely »ellenzékiként«, »kormányellenesként« lenne beazonosítható, egyértelműen besorolható a balliberális kategóriába – ahogy a Jobbik is nemzeti radikálisból Gyurcsánnyal együttműködő párttá vált, így része lett a balliberális oldalnak."

És a Nők Lapja pedig azért lett balliberálisnak titulálva, mert a lap online kiadásában két véleménycikk is megjelent arról, hogy Dúró Dórának nem kellene mesekönyveket bedarálnia. A Mi Hazánk politikusa nemrég iratmegsemmisítőbe nyomta a Meseország Mindenkié című mesekönyvet, mert az szerinte homoszexuális propagandának minősül. A Nők Lapjában megjelent vélemény szerint pedig a könyvégetés/bezúzás/ledarálás nem annyira jó dolog. Boros Bánk Levente szerint viszont "ezek a megállapítások nem jelennének meg egy keresztény-konzervatív sajtótermékben és fordítva" és "amely sajtótermék – figyelembe véve különösen a téma utóbbi napokban kapott politikai fel- és visszahangját [sic!] – megjelenteti ezt az (vagy ehhez hasonló tartalmú) írást, minden további nélkül minősíthető balliberálisnak".