Ez nem is a számok csatája, hanem egy ingatag és kockázatokkal teli helyzet, figyelmeztet Kemenesi Gábor virológus

tudomány
2020 október 02., 07:22

Facebook posztban osztotta meg a véleményét Kemenesi Gábor virológus, a Jakab Ferenc vezette pécsi Virológiai Kutatócsoport tagja a koronavírus-járvány magyarországi állapotával kapcsolatban.

Átléptük a lélektani 1000 fős új fertözött/nap határt. Az igazság az, hogy ezt már valószínűleg átléptük előtte is, a jelenlegi tesztelés mellett nincs pontos kép a járvány helyzetéről (az 5% feletti pozitivitási arányra gondolok ebben az esetben)

- kezdi a bejegyzést a kutató.

A maszkhordás, távolságtartás és kézhigiénia fontosságára figyelmeztet, illetve kéri, hogy redukáljuk azokat a mindennapi kényelmi szokásainkat, a gyülekezéseket és zárt terekben töltött időt, amelyek a járvány terjedését segíthetik.

Redukáljuk az olyan helyek látogatásának számát ahol zárt tér van, sok ember megfordul (benzinkút, bevásárlóközpont stb) - az itt dolgozók és ide betérők pedig fokozottan figyeljenek a maszkhordásra. Számtalanszor tapasztaltam, hogy nem teszik ezt meg - értem, hogy kényelmetlen, de elkapni a vírust, netán tovább is fertőzni másokat sokkal rosszabb.

Kemenesi szerint "[s]ok ember elkényelmesedett és a szakértői véleményt lassan a vicclapok szintjén értelmezi", mások pedig politikai kérdést csinálnak a járványhelyzet felfogásáról.

Nem kell mindenhez értenünk, de kérek mindenkit, hogy fogadja el minden embertársa egészséghez való jogát és ennek mentén viselkedjen.

A virológus emlékeztet, hogy "[a] vírus továbbra is egy új koronavírus, ami ellen a populációs döntő többségének nincs védelme, ráadásul egy jelentős réteget súlyosan érinthet". Sok fontos kérdésre még a tudósok sem tudják a választ a koronavírussal kapcsolatban, így többek között arról sem, milyen visszamaradó kórképei lehetnek a betegeknek a gyógyulás után.

Éljük az életünket, de éljük tudatosan a helyzet súlyához mérten!

- zárja bejegyzését Kemenesi.


link Forrás