Kiválóan keresett az MNB a gyenge forinton

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A Portfolio hívja fel a figyelmet, hogy különlegesen nagy profittal zárta az idei első fél évét a jegybank. 

217,2 milliárd forintos nyereségéből 206,6 milliárd abból jött össze, hogy jó időben váltott devizát, azaz a forint gyengülését tudta kihasználni.

Az MNB elvileg nem nyereség termelésére működik, hanem a forint értékállóságának és az infláció szabályozásának a letéteményese. Ezzel együtt a jegybank képes nyereségesen is működni. 

Matolcsy György, az MNB elnöke.Fotó: botost/444.hu

Amikor utoljára ennyi profit keletkezett a jegybanknál, akkor abból alapítványokat hoztak létre, ami miatt Kósa Lajos fideszes politikus akkori kommentárja szerint az oda vitt pénz "elvesztette közpénz jellegét". (portfolio)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!