A vízi élővilág 95 százaléka elpusztult egy kamcsatkai partszakaszon

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Csak néhány nagyobb hal, garnéla és rák maradt életben az Oroszország távol-keleti részén fekvő Kamcsatka egyik partszakaszán. Először a szörfösök tapasztaltak magukon ételmérgezéshez hasonló tüneteket, majd fotók és videók sora bukkant fel elhullott polipokról, fókákról és más tengeri állatokról. Látható volt az is, hogy az óceán elszíneződött és habzott.

Fotó: Alexandr Piragis/Sputnik via AFP

A környezetvédelmi minisztérium először tagadta, hogy bármi különös történt volna, végül mégis kénytelenek voltak vizsgálatot indítani, amiből kiderült, hogy a környékbeli élővilág 95 százaléka elpusztult, írja a CNN

Egyelőre nem világos, pontosan mi okozhatta a katasztrófát, de a mérések szerint a szokásosnál két és félszer magasabb volt a víz fenoltartalma. Ezt az anyagot gyakran fertőtlenítőszerekhez használják. A helyi sajtó szerint egy olajszállító hajó szivárgása lehet a háttérben, a Greenpeace pedig egy közeli hulladéklerakóra gyanakszik. A védelmi minisztérium tagadta, hogy az előbbiről lenne szó. 

Fotó: Alexandr Piragis/Sputnik via AFP

A kamcsatkai kormányzó azt ígérte, minden áron visszaállítják a partszakasz eredeti állapotát.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó