Csepelen az összes óvodában betiltották a Meseország mindenkié könyvet

kultúra
2020 október 08., 05:00

Borbély Lénárd, Csepel fideszes polgármestere az összes kerületi óvodában betiltotta a Meseország mindenkié című könyv olvasását. Ezt levélben közölte az intézmények vezetőivel, akik az ovis értekezleten továbbították a direktívát az óvodai nevelőknek.

A hírt Hierholczné Faragó Tünde a Csepeli Csodakút Egyesített Óvoda intézményvezetője megerősítette, de nem kívánta kommentálni a polgármesteri utasítást.

Beszéltünk az egyik intézmény óvónőjével, aki elmondta, hogy ezt a könyvet eddig sem olvasták a gyerekeknek, nincs is meg az óvodának. Hozzátette, hogy különösnek találja a tiltást, mert eddig nem szóltak bele, hogy mit olvashatnak és mit nem. Korábban nem fordult elő, hogy könyveket betiltott vagy ajánlott volna a polgármester. Nem volt tiltólista az óvodában.

A könyvben 17 kortárs szerző klasszikus meséket írt újra olyan hősökkel, akik valamilyen kisebbségi csoporthoz tartoznak. A kötet alapvetően a toleranciáról, mások elfogadásáról szól. A Meseország mindenkié azzal lett igazán ismert, hogy Dúró Dóra, a Mi Hazánk politikusa nyilvánosan ledarált egy példányt, és tüntetést szervezett ellene, mert szerinte az „homoszexuális propaganda”, majd Orbán Viktor miniszterelnök az eset kapcsán felszólította a melegeket, hogy hagyják békén a gyerekeit. „Magyarország türelmes a homoszexualitás tekintetében, de van egy vörös vonal:

Hagyják békén a gyerekeinket.”

Az önkormányzatot is megkerestük. Így indokolták a döntést:

„Meg kívánjuk óvni a csepeli gyerekeket.”