Orbán: Magyarország türelmes a homoszexualitással szemben, de hagyják békén a gyerekeinket

politika
2020 október 04., 04:48

„Az EU-s ügyek is szövevényesek, de ezek a viták, amik a homoszexualitás megítéléséhez kapcsolónak, még szövevényesebbek” - mondta Orbán Viktor vasárnap reggel a közrádióban, miután megkérdezték a Meseország-ügyről.

Magyarországon vannak jogszabályok, amik a homoszexualitásra vonatkoznak, ennek az alapját egy toleráns megközelítés adja, mondta Orbán, aki szerint a magyarok türelmesek ezzel a jelenséggel szemben. A provokatív demonstrációkat is nem mondom, hogy szó nélkül, de jól viseljük, mondta. Magyarország türelmes a homoszexualitás tekintetében, de van egy vörös vonal:

„Hagyják békén a gyerekeinket.”

(Megjelent egy mesekönyv, aminek hősei kisebbségi csoportokhoz tartoznak, a könyv pedig alapvetően a toleranciáról és a másság elfogadásáról szól. A Mi Hazánk mozgalom politikusa, Dúró Dóra pedig nyilvánosan ledarálta ezt a könyvet, és tüntetést is szerveztek ellene.)

Ez az interjú végén hangzott el, előtte szóba került még:

Elegünk van a vírusból

Nekünk már elegünk van a vírusból, de a vírusnak nincs elege belőlünk, mondta, és megismételte a már ismert levezetést, ami szerint a legmagasabb terhelés, amire a modellek szerint számítani lehet, 200 ezer egyidejű fertőzött. Ehhez 16 ezer kórházi ágy és 800-1000 lélegeztetőgép tartozik. A kormány ennek duplájával számol, mint legrosszabb forgatókönyv.

Itt volt az ideje az orvosbérek emelésének

Vita volt arról, hogy épp most, amikor a munkahelyek megőrzése a cél a legtöbb szektorban, alkalmas-e a pillanat arra, hogy egy kiválasztott csoport bérét rendezzék, de úgy ítélték meg, hogy igen, most kell összefogni. Az első szakaszban világszínvonalon védekezett a magyar egészségügy Orbán szerint, de ha ezt meg akarjuk ismételni, annak feltételei vannak.

A második hullám hosszabb és nehezebb lesz, ezt a mostani rendszerben nem fogják bírni. Egyszerre kell átszervezni, és növelni a teherbíró képességüket.

Soros-jelentés, tökkelütöttek, Rákosi-idők

A jogállamisági jelentést Orbán „Soros-jelentésnek” tekinti, azt javasolja a Bizottságnak, hogy ne ilyen ügyekkel foglalkozzon most, amikor a védekezés az elsődleges feladat.

Vera Jourova cseh jogállamisági biztos sokat idézett mondatai közül nem a beteg demokráciáról szóló zavarta a legjobban Orbánt, hanem az, hogy a cseh biztos szerint a magyarok nincsenek abban a helyzetben, hogy önálló véleményt alkossanak. (Ezt a médiaviszonyokkal kapcsolatban mondta.) Orbán szerint ezzel

tökkelütöttnek nyilvánította a magyarokat.

A hét másik botrányt kavaró nyilatkozatát Katarina Barley, az Európai Parlament alelnöke tette, aki a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak szerdán azt nyilatkozta, hogy „ki kell éheztetni pénzügyileg az olyan tagállamokat, mint Lengyelország és Magyarország”. Miután a magyar kormány hevesen reagált, Barley azt mondta, a közrádió tévesen idézte a nyilatkozatát, és ő nem a magyarok, hanem Orbán pénzügyi kiéheztetéséről beszélt. A Deutschlandfunk utólag módosította is a nyilatkozatot. Orbán erre is azt mondta,

tökfilkónak néznek minket, a Rákosi-időkben láttunk ilyet.

Hova jutott a politikus szakma!

A nyilatkozatok hangneme miatt Orbán panaszkodott arra is, hogy hova jutott a politikus szakma. Elmondta, hogy amikor elkezdte ezt a pályát, az egyik legizgalmasabb foglalkozás volt szellemileg, intellektuális szakma volt. „Ma viszont a nyugati világban a mi szakmánk nincs jó állapotban.” Az amerikai elnökjelöltek vitája se volt piskóta, mondta Orbán, és az Európai Parlament sem olyan színvonalú már, mint régen.

Nem sokkal a színvonalról szóló eszmefuttatás után tértek rá a Meseország-kérdésre a közrádióban.