Orbánt, és nem Magyarországot akarta pénzügyileg kiéheztetni az EP alelnöke

európai unió
2020 október 02., 08:00

Komoly balhé lett belőle Magyarországon, hogy Katarina Barley, az Európai Parlament alelnöke a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak szerdán azt nyilatkozta a jogállamisági vitával kapcsolatban, hogy "ki kell éheztetni pénzügyileg" az olyan tagállamokat, mint Lengyelország és Magyarország.

Barley közleménye szerint azonban az idézett kijelentés nem hangzott el az interjúban, a Deutschlandfunk rossz idézetet kivonatolt belőle.

Az Európai Unió a demokrácia és a jogállam értékein alapszik. Orbán Viktor fideszes kormánya egyre több másik tagállami kormánnyal együtt rendszerszinten ássa alá az Európai Unió alapértékeit. Minden uniós állampolgár érdeke, hogy az uniós források ne azokat a kormányokat gazdagítsák, amelyek nyíltan támadják az alapvető értékeket és közben a haverjaikat juttatják uniós pénzhez.

- nyilatkozta a szociáldemokrata német politikus a 24.hu-nak.

Orbán Viktor nem csak az európai adófizetőket csapja be, hanem elsősorban a magyar népet. A mi javaslatunk azt jelentené, hogy a támogatások megvágása nem a népet érintené, amelynek leginkább szüksége van ezekre a támogatásokra, hanem a kormányokat. Az Európai Parlament ragaszkodik egy olyan pénzügyi szankciós mechanizmushoz, ami működik. Az alapvető értékek megsértésének szankcionálása a félrevezető kormányokat kell érintenie, nem a népet.

Barley szerdai interjújára nácizós utalással reagált Kovács Zoltán államtitkár a Twitteren: azt a kérdést tette föl, hogy amikor az alelnök kiéheztetésről beszél, akkor a Varsó, Leningrád vagy Sztálingrád kiéheztetésénél megszerzett német tudást szeretné hasznosítani.

link Forrás

(via 24.hu)

Kiemelt videóink