Lebombáztak egy örmény székesegyházat Hegyi-Karabahban

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Az örmények az azeri erőket vádolják azzal, hogy ők vették  tüzérségi tűz alá a Ghazanchetsots székesegyházat Hegyi-Karabahban. A találatoktól a şuşai templomot kívülről és belülről is érték károk. A tető egy része beszakadt, és a mészkődarabok a padlóra estek.  

Fotó: ARIS MESSINIS/AFP

Egy helybéli szemtanú az AFP hírügynökségnek azt mondta, hogy itt nincsenek katonák, a város nem is stratégiai jeletőségű, ezért nem érti, miért vették célba a székesegyházat, ami az örmény keresztények egyik legfontosabb helye. 

Fotó: ARIS MESSINIS/AFP

Az örmény védelmi minisztérium szóvivője, Artszrun Hovhanniszian az azerieket vádolta a támadással. Egyébként szintén csütörtökön az leváltották az örmény biztonsági erők vezetőjét, de nem indokolták a lépést. Azerbajdzsán pedig az örméneket vádolta azzal, hogy Gandzsa városát lőtték, ahol egy civil is meghalt. 

Hegyi-Karabah hivatalosan Azerbajdzsán része, de az örmények irányítják. 1988 és 1994 között a terület hovatartozásáért vívott háborúban közel 30 ezren haltak meg.  Akkor Karabah kvázi függetlenné vált, amit ugyan a világ országai közül csak néhány oroszbarát szakadár terület ismer el, valójában az örmény kormány az úr, és a tartomány 145 ezer lakosa között már egyetlen azeri sincs. 

A másfél hete kirobbant háborúnak eddig több mint 300 halálos áldozata van, és több ezer embernek kellett elmenekülnie otthonról. A konfliktus feloldása érdekében megpróbálják tárgyalóasztalhoz ülteteni az azeri és az örmény külügyminiszter  Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) társelnökeinek részvételével Moszkvában. (BBC)