A kirgiz elnök elfogadta Boronov kormányfő lemondását

külföld
2020 október 09., 08:22

Szooronbaj Dzsejenbekov kirgiz elnök elfogadta pénteken Kubatbek Boronov kormányfő lemondását, írja az MTI.

Az elnöki hivatal közleménye szerint az államfő aláírta a rendeletet Boronov leváltásáról, a miniszterelnök távozásával együtt a kormány mandátuma is megszűnik, de az új kabinet létrejöttéig ügyvezetői minőségben irányítja az országot.

Kubatbek Boronov kedden nyújtotta lemondását, miután aznap a központi választási bizottság érvénytelenítette a vasárnapi parlament választás eredményeit.

Pénteken a kirgiz elnök, Szooronbaj Dzsejenbekov is bejelentette, hogy kész lemondani elnöki pozíciójáról, amint megalakul az új kormány, amiért egyelőre három politikai csoport is vetélkedik.

A közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaságban a múlt vasárnap választásokat tartottak, amelyeken az államfőhöz közel álló pártok kerültek be a törvényhozásba, de az eredményeket végül érvénytelenítették, miután a választáson induló 16 párt közül 11 is közölte, hogy nem ismeri el őket. Tömeges tüntetések kezdődtek Biskekben és több vidéki nagyvárosban, a tüntetők elfoglalták a kormány székházát, az elnöki hivatalt, a parlament és a biskeki polgármesteri hivatal épületét, és kiszabadították a börtönből több elítélt politikust. Azóta kiismerhetetlen a helyzet az országban, teljes a politikai zűrzavar.