Bloomberg: Orbánék rámozdulnak a Budapest Airportra

gazdaság
2020 október 09., 07:40

Orbán Viktor ismét megpróbálja megszerezni a Budapest Airportot, írja a Bloomberg. A lap szerint egy magyar cégekből álló konzorcium, aminek tagja a Mol is, egy Orbán családjához közeli üzletember vezetésével ad vételi ajánlatot a jelenlegi tulajdonosoknak.

A kormány régóta szeretné magyar tulajdonban tudni a budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér üzemeltetési és vagyonkezelési jogát. Tavalyelőtt Rogán Antal egy a parlament gazdasági bizottságának egyik ülésén nyíltan elismerte, hogy megkeresték a külföldi tulajdonosokat, de "sajnos hiába próbálkoztunk ezzel", nem ment. A Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig ekkortájt arról beszélt, hogy

"a legjobb az lenne, ha eladnák a repteret, és elmennének".

A repülőtér üzemeltetése a Gyurcsány-kormány alatt, 2005 decemberében került a brit BAA International Ltd.-hez, ami a 75 éves időtartamra szóló koncesszióért és a Budapest Airport Rt. 75 százalék mínusz egy szavazatnyi tulajdoni hányadáért 464,5 milliárd forintot fizetett. Másfél évvel később a pakettet eladta a Hochtief építőipari csoport reptérüzemeltetéssel foglalkozó részlegének, és három pénzügyi partnerének. Bár a Fidesz kritizálta Gyurcsányék privatizációját, a második Orbán-kormány 2011-ben eladta a Budapest Airport Zrt. maradék állami tulajdonban maradt 25 százalékát is 36,6 milliárd forintért.