Magánlaborokban is ingyenesek lesznek a PCR-tesztek Ukrajnában

koronavírus
2020 október 09., 15:41

Gyorsul a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, péntekre már megközelítette a hatezret az egy nap alatt azonosított új fertőzöttek száma. A közel 41 milliós országban az elmúlt napon 5804 új esettel 250 538-ra nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 89 újabb halálos áldozattal 4779-re. Eddig 110 650-en gyógyultak meg, viszont már 135 109 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter közölte, hogy elkezdik az ideiglenes kórházak megnyitását a Covid-betegek fogadására, mert vészesen fogynak a szabad ágyak. Kiemelte, hogy már 21 ezer koronavírusos beteg szorul kórházi ápolásra, július óta számuk meghétszereződött, és naponta legalább 900-zal nő.

A kormány a pénteki ülésen határozatot fogadott el, amely lehetővé teszi, hogy a magánlaboratóriumokban is az állam költségén, vagyis a lakosság számára ingyenesen végezzenek el PCR-teszteket. A Glavkom hírportál pénteki cikkében azt írta, hogy növekszik a pánik a lakosság körében a fertőzés terjedése miatt, a fővárosi laboratóriumok előtt megduplázódott a PCR-tesztre várakozók száma. Fotót is közölt, amelyen az látható, hogy több mint száz fős sor kígyózik már kora reggel az egyik ilyen kijevi intézmény előtt.

(via MTI)