Másodszor is elítélte az osztrák bíróság Orbán médiastrómanját

Több 444 videó?
Szeretném

Egy osztrák bíróság másodszor is felfüggesztett börtönbüntetésre és pénzbüntetésre ítélte Heinrich Pecinát, aki nagy szerepet játszott abban, hogy Orbán megszerezhesse a teljes magyar nyomtatott sajtót. Az ítélet nem jogerős, írja a Népszava.

2017 nyarán Pecinát felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték az osztrák Hypo Bank botrányával összefüggő csalás és hűtlen kezelés miatt. A vád szerint a bank több eurómilliós tételben állított ki hamis számlát a Pecina tulajdonában álló, a Népszabadságot kiadó Mediaworkst is évekig kezelő Vienna Capital Partners nevére. 

A klagenfurti bíróság most az ítéletet 18 hónap felfüggesztett börtönre és 144 ezer euró pénzbüntetésre váltotta a korábbi 22 hónap felfüggesztett börtönbüntetést és 288 ezer euró pénzbüntetést.    

Kicsoda Heinrich Pecina? 

Heinrich Pecina a magyar nyilvánosságban leginkább úgy ismert, mint Az Ember Aki Bezáratta a Népszabadságot, pedig 2016 őszén, amikor utoljára megjelent a lap, már évtizedek óta aktív volt a magyar üzleti-politikai életben. Bizniszelt a baloldali kormányok idején is, az elmúlt években pedig a Fidesz médiafoglalási törekvéseinek egyik főszereplője lett.  

2015 januárjában a Mediaworksöt Spéder javaslatára irányított a kormány Pecinához. Az osztrák feladata az volt, hogy néhány évig tartsa kézben a lapokat, benne a Nemzeti Sporttal, a Népszabadsággal, a Világgazdasággal és több megyei lappal is, és ha a kormány érdeke úgy diktálja, adja tovább a cégcsoportot. Az egyezség még Simicska Lajos szándékai szerint köttetett.