Másodszor is elítélte az osztrák bíróság Orbán médiastrómanját

bűnügy
2020 október 09., 07:08

Egy osztrák bíróság másodszor is felfüggesztett börtönbüntetésre és pénzbüntetésre ítélte Heinrich Pecinát, aki nagy szerepet játszott abban, hogy Orbán megszerezhesse a teljes magyar nyomtatott sajtót. Az ítélet nem jogerős, írja a Népszava.

2017 nyarán Pecinát felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték az osztrák Hypo Bank botrányával összefüggő csalás és hűtlen kezelés miatt. A vád szerint a bank több eurómilliós tételben állított ki hamis számlát a Pecina tulajdonában álló, a Népszabadságot kiadó Mediaworkst is évekig kezelő Vienna Capital Partners nevére.

A klagenfurti bíróság most az ítéletet 18 hónap felfüggesztett börtönre és 144 ezer euró pénzbüntetésre váltotta a korábbi 22 hónap felfüggesztett börtönbüntetést és 288 ezer euró pénzbüntetést.

Kicsoda Heinrich Pecina?

Heinrich Pecina a magyar nyilvánosságban leginkább úgy ismert, mint Az Ember Aki Bezáratta a Népszabadságot, pedig 2016 őszén, amikor utoljára megjelent a lap, már évtizedek óta aktív volt a magyar üzleti-politikai életben. Bizniszelt a baloldali kormányok idején is, az elmúlt években pedig a Fidesz médiafoglalási törekvéseinek egyik főszereplője lett.

2015 januárjában a Mediaworksöt Spéder javaslatára irányított a kormány Pecinához. Az osztrák feladata az volt, hogy néhány évig tartsa kézben a lapokat, benne a Nemzeti Sporttal, a Népszabadsággal, a Világgazdasággal és több megyei lappal is, és ha a kormány érdeke úgy diktálja, adja tovább a cégcsoportot. Az egyezség még Simicska Lajos szándékai szerint köttetett.