Rendkívüli állapotot hirdettek Biskekben

külföld
2020 október 09., 09:48

A kirgiz elnök, Szooronbaj Dzsejenbekov rendkívüli állapotot hirdetett Biskekben pénteken, miközben katonai csapatokat vezényelt az utcákra, hogy megfékezze a zavargásokat.

A rendkívüli állapot értelmében péntek este nyolctól október 21. reggel nyolcig kijárási tilalom lesz Biskekben. Az elnök nem közölte, hogy hány katonát vetnek be az utcákon, de utasítást kaptak katonai járművek használatára, ellenőrző pontok felállítására és a fegyveres összecsapások megakadályozására.

Szintén pénteken történt, hogy Dzsejenbekov bejelentette, hogy kész lemondani, ha a politikai helyzet rendeződik, és ugyanezen a napon elfogadta Kubatbek Boronov kormányfő lemondását is, miután érvénytelennek nyilvánította a választási bizottság a vasárnapi választási eredményeket.

A közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaságban a múlt vasárnap választásokat tartottak, amelyeken az államfőhöz közel álló pártok kerültek be a törvényhozásba, de az eredményeket végül érvénytelenítették, miután a választáson induló 16 párt közül 11 is közölte, hogy nem ismeri el azokat. Tömeges tüntetések kezdődtek Biskekben és több vidéki nagyvárosban, a tüntetők elfoglalták a kormány székházát, az elnöki hivatalt, a parlament és a biskeki polgármesteri hivatal épületét, és kiszabadították a börtönből több elítélt politikust. (Reuters)