Trumpot abortált magzati sejteken tesztelt gyógyszerrel gyógyították

külföld
2020 október 09., 13:25

Üdv, valószínűleg felismertek, a kedvenc elnökötök vagyok

- köszönt be tegnapelőtti Twitter-videójában Donald Trump. Arról beszélt, hogy visszatért a Fehér Házba, és sokkal jobban van, amit annak a koronavírus-gyógyszernek köszönhet, amit a kórházban kapott.

Regeneront adtak nekem, és hihetetlen volt, rögtön jobban éreztem magam, pont olyan jól éreztem magam három napja, mint most

- mondta az elnök. A Regeneron egyébként nem a gyógyszer, hanem az azt gyártó cég neve, de most nem is ez az érdekes.

Hanem az, hogy a gyógyszert, amivel az elnököt kezelték, úgy fejlesztették ki, hogy a tesztek során olyan magzati sejteket használtak, amik valószínűsíthetően abortuszból származtak. Ez bevett gyakorlat a gyógyszerfejlesztésben, a kutatók ezeken a sejteken tesztelik, hogyan hatnak a különböző antitestek - jelen esetben mondjuk - a koronavírus ellen.

Donald Trump viszont amióta politikai érdeke azt diktálja, harcosan abortuszellenes - támogatói jelentős hányada sorolható az evangéliumi keresztény jobboldalhoz. Őket kiszolgálva 2019-ben a Trump-kormány erősen korlátozta a magzati sejtekkel folytatott kutatások lehetőségeit. Betiltották az új, abortuszokból szerzett magzati sejtminták használatát, és korlátozták a Nemzeti Egészségügyi Intézet pénzügyi támogatásait a magzati sejtekkel foglalkozó kutatásokra.

A Regeneron egy 1970-es évekből származó holland sejtmintával dolgozott a koronavírus-gyógyszer kifejlesztésekor, de a tudósok szerint a Trump által bevezetett korlátozások később teljes tiltáshoz fognak vezetni. Attól is tartanak, hogy a korlátozások akadályozni fogják a koronavírus elleni vakcina kifejlesztését.

Annak, hogy miért abortuszokból származó sejteket használnak a kutatók, egyszerű oka van: az ilyen sejtek megszerzésének másik módja a vetélés lenne. A vetélés oka viszont lehet valamilyen genetikai vagy kromoszómális probléma, a kutatók számára pedig csak a teljesen egészséges szövetek használhatók. És míg egy abortusz meghatározott helyen és időben történik, egy vetélés nem, így előbbinél tudják megfelelő időben és állapotban begyűjteni a kutatásokhoz szükséges szövetmintát.

(via Vice)