A norvég külügyminiszter szerint Oroszország áll a norvég parlamentet ért kibertámadás mögött

Oroszország állt a norvég parlament elleni augusztusi számítógépes támadás mögött - közölte kedden Norvégia külügyminisztere. A norvégiai orosz nagykövetség később provokációnak minősítette a norvég fél állításait.

„A kormány rendelkezésére álló információk alapján arra jutottunk, hogy Oroszország húzódik meg a tevékenység mögött” - olvasható Eriksen Söreide nyilatkozatában.

A külügyminiszter arra nem tért ki, hogy Norvégia tervez-e lépést Oroszország ellen, és a minisztérium szóvivője sem volt hajlandó válaszolni erre a kérdésre.

Oroszország norvégiai nagykövetsége később Facebook-oldalán provokációnak minősítette a norvég fél állításait. „Elfogadhatatlannak tartjuk az ehhez hasonló vádaskodásokat országunkkal szemben. A történteket súlyos, szándékos provokációnak tartjuk, amely árt a kétoldalú kapcsolatoknak” - áll a közleményben. „Az oroszországi állami internetes erőforrásokat (köztük a norvégiai orosz intézményeket) évente több millió kibertámadás éri külföldről (az orosz külügyminisztérium honlapját például 77 millió érte 2018 januárja és szeptembere között), de ez nem jogosítja fel egy ország hatóságait, hogy vagdalkozzanak lehetséges eredetükkel kapcsolatban” - hangsúlyozta a nagykövetség. Az orosz diplomáciai képviselet magyarázatot követelt a norvég féltől.

Augusztusban ismeretlenek több norvég parlamenti képviselő és alkalmazott levelezését feltörték és különböző mennyiségű adatot töltöttek le. A kibertámadás napokon át folyt, elhárításában támogatást nyújtott a norvég Nemzetbiztonsági Hatóság, és - akkori parlamenti közlés szerint - viszonylag hamar sikerült megfelelő védelmet kialakítani. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.