Bukarestben az iskolák bezárására készülnek a hatóságok

külföld
2020 október 13., 16:16

Románia szinte egész területén gyorsul a koronavírus-járvány terjedése, Bukarestben a hatóságok az iskolák bezárására készülnek. A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) keddi jelentése szerint az utóbbi napon több mint 3100-zal emelkedett és így túllépte a 160 ezret a Romániában diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma, a halálos áldozatok száma pedig meghaladta az 5500-at.

Az utóbbi két hétben lakosságarányosan Bukarestben terjedt leggyorsabban a fertőzés. A fővárosban a közegészségügyi hatóság számításai szerint már meghaladták azt a fertőzési rátát, a lakosság három ezrelékét, amelynél a helyi járványügyi operatív törzs elrendelheti az iskolák bezárását és az áttérést az online oktatásra.

Bukarest kormánybiztosa szerint azonban felkészültek ugyan erre a lépésre, de járványügyi szempontból nem az INSP által számolt 3,1 ezrelékes, hanem a GCS által közölt 2,69 ezrelékes fertőzési rátát tartják mérvadónak. Bukarestben akkor fogják teljes egészében az internetre költöztetni az oktatást, ha a GCS által közölt fertőzési ráta "tartósan és jelentősen" meghaladja a 3 ezreléket - magyarázta.

Romániában az oktatási minisztérium hétfői adatai szerint eddig 517 iskolát tartottak zárva. További 5100 iskolában részlegesen költöztették az internetre az oktatást, és 12 ezer olyan tanintézményben folyt normális, hagyományos órai tanítás.

(via MTI)