ENSZ: 50 százalékkal nőhet a nemzetközi humanitárius segélyre szorulók száma 2030-ra

2020 október 13., kedd 17:20

Egyre több természeti csapás várható a klímaváltozás következtében: a hőhullámok, erdőtüzek, viharok, aszályok és hurrikánok számának növekedése, illetve a globális felmelegedés fokozódása nyomán 2030-ra 50 százalékkal nőhet a nemzetközi humanitárius segélyre szorulók száma a 2018-as 108 millióhoz képest - figyelmeztetett kedden a Meteorológiai Világszervezet (WMO).

Az ENSZ szakosított szervezete szerint az elmúlt bő 50 évben több, mint 11 ezer olyan természeti csapást jegyeztek fel, amelyek az időjáráshoz, klímához és olyan jelenségekhez voltak köthetőek, mint például a cunami. Ezekben a katasztrófákban mintegy kétmillió ember vesztette életét.

Bár a természeti csapások száma és az általuk okozott anyagi kár mértéke évről évre nő, az egyes természeti katasztrófákkal összefüggésbe hozható halálesetek száma átlagosan egyharmaddal csökkent.

A 16 nemzetközi ügynökség és fenntartó intézmény által összeállított, 2020 State of Climate Services nevet viselő jelentés felszólítja a kormányokat arra, hogy fordítsanak több pénzt a korai előrejelző rendszerekbe, amelyek segítségével az egyes országok jobban képesek felkészülni, reagálni a természeti katasztrófákra, és enyhíteni azok hatásait.

Petteri Taalas WMO-főtitkár emlékeztetett, hogy a koronavírus-járvány kezelése mellett nem szabad elfelejteni a klímaváltozás fokozódó fenyegetéseit.

(via MTI)