Az orosz nagykövetségnél tüntet a Dunaferr szakszervezete

gazdaság
2020 október 14., 09:00

„A Dunaferr több ezer dolgozója határidőre a fizetésének csak egy részét kapta meg. A számlák, törlesztőrészletek nem várnak, és mi sem ülünk ölbe tett kézzel!” - írja a Vasas Szakszervezeti Szövetség, akik tüntetést hirdettek meg szerda délutánra az orosz nagykövetséghez.

A Dunaferrnél 4500-an dolgoznak, ezzel a 44 ezer lakosú Dunaújvárosnak legnagyobb foglalkoztatója. „Azt, hogy a Dunaferrnek ki a gazdája – a zártkörű működés és a bonyolult tulajdonosi háló miatt – nehéz megtudni. A jelek alapján orosz szakmai tulajdonosai vannak a vasműnek, és az orosz állam is részvényes a cégben” - írta nemrég a Népszava. A Dunaferr vezérigazgatója Jevgenyij Tankilevics.

MTI Fotó: Máthé Zoltán
photo_camera MTI Fotó: Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán

A szakszervezet azt követeli, a „cégeknek ne csak elvárásaik legyenek a munkavállalóikkal szemben, de teljesítsék velük szemben meglévő kötelezettségeiket is”. A nagykövetségi tüntetés után második lépésnek élőláncot terveznek a Dunaferr főbejáratánál.

Tankilevics októberben levélben tájékoztatta a dolgozókat, hogy – a Munka törvénykönyvével szembe menve – két részletben fizeti ki: kétszázezer forintot október 10-ig, a fennmaradó összeget pedig 22-éig utalja át, írja a Mérce. A lap szerint a kollektív szerződésből eredő juttatások, mint a magánnyugdíjpénztári vagy egészségpénztári juttatások még ennél is bizonytalanabbak, ezeket majd csak akkor utalják, ha a cég lehetőségei megengedik. A 24.hu arról írt, a dolgozók kétharmada nem kapta meg tejes bérét.

Májusban a cég bejelentette, ezer dolgozó munkaidejét csökkentik. Tavaly elküldtek 350 munkást a nehéz gazdasági helyzet miatt.