Az SZFE-kuratóriumi tag Lajos Tamás nagy napja: hat tévéfilmes és sorozatos pályázatára kapott állami támogatást

MŰVÉSZET
2020 október 14., 10:13

Szeptember 22-én már tartott az SZFE-válság, ezen a napon öt nyugat- és közép-európai ország rektori konferenciái közös nyilatkozatban vállaltak szolidaritást és szólították fel a magyar kormányt, hogy állítsa vissza az egyetem autonómiáját, de Lajos Tamás, az SZFE kuratóriumi tagja mégsem lehetett szomorú. Ezen a napon ült össze ugyanis a Nemzeti Filmintézet televíziós döntőbizottsága, hogy soros ülésén tévéfilmek és -sorozatok állami támogatásáról döntsön.

És úgy döntöttek, hogy ebben az egy fordulóban hat olyan produkciót is támogatnak, amit a producer-operatőr Lajos Tamás cégei gyártanak.

A tévéfilmes mezőnyben óriási volt a verseny, hiszen 104 szinopszis versengett egymással. Ezek közül végül 7 kapott gyártási támogatást, egyenként 245-300 milliót és 3 további tévéfilmterv tartalomfejlesztésre 5-5 milliót. Ezekben a kategóriában két Lajos-cég produkciói nyertek támogatást: a Film Positive Productions Kft. 20 forint híján 300 milliót a Gárdonyi Géza-féle Ida regénye feldolgozására Goda Krisztina rendezővel, a Szupermodern Stúdió Kft pedig 5 milliót a Szegény Sudár Anna című, Koltay Gábor által rendezendő erdélyi sztori fejlesztésére.

Tévésorozatok fejlesztésére is osztottak támogatást, itt még nem a gyártást, hanem a forgatókönyvek kidolgozását támogatták, jellemzően 8 millió forinttal. A Lajos-cégek itt négy projekttel is nyertek, amik közül három a magyar régmúltban játszódó, kosztümös történelmi sorozat, egy pedig az ötvenes évek Magyarországán játszódik:

  • A Film Positive Stúdió Kft. XVII. századi Erdélyben játszódó versenyműve, az Erdélyi menyegző, amit Ugron Zsolna tévés, egykori MOL-sajtós és sikerkönyvszerző rendezne
  • A Szupermodern Stúdió Kft. projektje Esterházy Miklós herceg és Joseph Haydn sztorija, Pálinkás Norbert rendezésében, a Haydn - Verszália Mestere munkacímmel
  • A Sound Manager kft. sorozattevének címe Pro Libertate!, a sztori II. Rákóczi Ferenc életét követi végig, a rendezője pedig nem más, mint az SZFE kuratóriumának elnöke, Vidnyánszky Attila.
  • A Film Positive Productions Kft és Goda Krisztina rendező dupláztak, a másik sorozattervük címe szinte mindent elárul: Az ötvenes évek és a szex.

A tévés döntőbizottság elnöke az a Káel Csaba, akinek egyetlen nagyjátékfilmjében, a Bánk Bán operafilmben Lajos Tamás volt a secoind unit operatőr Zsigmond Vilmos mögött. Lajos volt az operatőre Káel "Makk Károly - szerelmeim" és "A Munkácsy-életút" című dokumentumfilmjeinek is.