Mandiner: Orbán szerint Heisler András a felelős Bíró László-ügyben

politika
2020 október 14., 09:25
Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke
photo_camera Heisler András Fotó: Vasvári Tamás/MTI/MTVA

Orbán Viktor a Mazsihiszt, személyesen pedig Heisler András elnököt tartja felelősnek azért, hogy az ellenzéki pártok a két éve még judapestező Bíró László mögé álltak be a szerencsi választáson - írja a KESMA kötelékéhez tartozó Mandiner.

A lap szerint Orbánban „megütközést keltett, hogy Heislerék az ügy súlyát relativizálva, határozatlanul nyilvánultak meg az ügyben”.

A Mandiner még augusztusban megkérdezte erről Heisler Andrást, aki azt mondta akkor: „minden, bármely etnikai, vallási csoport, szexuális kisebbség elleni uszítást egyaránt elítél teljesen függetlenül attól, melyik politikai csoportosuláshoz tartozik az, aki ilyeneket mond”, Bíró László mellett pedig emlegette az államilag kitüntetett Raffay Ernő történész zsidózását.

A Mandiner úgy tudja, Orbánnak nem tetszett ez a válasz, határozatlannak és gyengének tartja. A lap szerint Orbán hiányolja, hogy Heisler nem szólította fel egyértelműen a baloldali pártokat arra, hogy ne támogassák Bírót, és szerinte az, hogy „általánosító megfogalmazással igyekezett relativizálni Bíró kijelentéseit, megingathatja a Mazsihisz hitelességét a kérdésben”.

Kommentjei miatt Bíró a kampányban bocsánatot kért.