Kitiltották az EU-ból az orosz titkosszolgálat főnökét, és Putyin hivatalának több fontos emberét

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az EU szankcióval sújtott hat vezető orosz tisztségviselőt és egy intézményt, Alekszej Navalnij megmérgezése miatt. Az ellenzéki aktivistát augusztus 20-án mérgezték meg Oroszországban, a novicsok nevű speciális idegméregéggel, amit az orosz hadsereg fejlesztett ki, és a nemzetközi értékelés szerint vegyifegyvernek számít. 

Navalnijt a német állam mentette ki Oroszországból, jelenleg is Berlinben tartózkodik. Bár az orosz kormány tagadja, hogy köze lett volna a megmérgezéséhez, a német hatóságok biztosak abban, hogy novicsokkal veszélyeztették az életét, és hogy ehhez a szerhez csak az orosz állami intézmények legfelső vezetőinek hozzájárulásával férhetett hozzá az elkövető.

Az EU-s szankciók hat olyan vezetőt sújtanak, akik pozíciójuknál fogva jóváhagyhatták a mérgezést, illetve felelősségük lehet abban, ha orosz vegyi fegyvert vetnek be. E szankciós listán már több orosz főtiszt és hivatalnok szerepelt korábban is, részben szíriai vegyi támadások támogatása, részben Szergej Szkripal és a lánya elleni angliai merénylet miatt. A lista most igen magas rangú személyekkel bővült.

Alekszander Bortnyikov, az FSZB főnöke.Fotó: PAVEL GOLOVKIN/AFP

A szankciókkal sújtott személyek ezentúl nem léphetnek az EU területére, és amennyiben vagyonuk lenne bármely tagállamban, ahhoz nem férhetnek már hozzá. A listán szerepel  

  • Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), vagyis az orosz titkosszolgálatnak, a KGB utódjának az igazgatója, 
  • Szergej Kirijenko, elnöki hivatal vezetőjének helyettese, (Putyin személyes adminisztrációjának a második embere),
  • Andrej Jarin, az elnöki hivatal belpolitikai részlegének vezetője, 
  • Szergej Menyajlo, a szibériai szövetségi körzet elnöki megbízottja (az ő területén történt a mérgezés), 
  • Alekszej Krivorucsko és Pavel Popov, a védelmi miniszter két helyettese, 
  • és intézményként a Szerveskémiai és Technológiai Állami Kutatóintézetet, ahol nyugat-europai feltételezések szerint a novicsokot kifejlesztették.   

(MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!