Kitiltották az EU-ból az orosz titkosszolgálat főnökét, és Putyin hivatalának több fontos emberét

Több 444 videó?
Szeretném

Az EU szankcióval sújtott hat vezető orosz tisztségviselőt és egy intézményt, Alekszej Navalnij megmérgezése miatt. Az ellenzéki aktivistát augusztus 20-án mérgezték meg Oroszországban, a novicsok nevű speciális idegméregéggel, amit az orosz hadsereg fejlesztett ki, és a nemzetközi értékelés szerint vegyifegyvernek számít. 

Navalnijt a német állam mentette ki Oroszországból, jelenleg is Berlinben tartózkodik. Bár az orosz kormány tagadja, hogy köze lett volna a megmérgezéséhez, a német hatóságok biztosak abban, hogy novicsokkal veszélyeztették az életét, és hogy ehhez a szerhez csak az orosz állami intézmények legfelső vezetőinek hozzájárulásával férhetett hozzá az elkövető.

Az EU-s szankciók hat olyan vezetőt sújtanak, akik pozíciójuknál fogva jóváhagyhatták a mérgezést, illetve felelősségük lehet abban, ha orosz vegyi fegyvert vetnek be. E szankciós listán már több orosz főtiszt és hivatalnok szerepelt korábban is, részben szíriai vegyi támadások támogatása, részben Szergej Szkripal és a lánya elleni angliai merénylet miatt. A lista most igen magas rangú személyekkel bővült.

Alekszander Bortnyikov, az FSZB főnöke.Fotó: PAVEL GOLOVKIN/AFP

A szankciókkal sújtott személyek ezentúl nem léphetnek az EU területére, és amennyiben vagyonuk lenne bármely tagállamban, ahhoz nem férhetnek már hozzá. A listán szerepel  

  • Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), vagyis az orosz titkosszolgálatnak, a KGB utódjának az igazgatója, 
  • Szergej Kirijenko, elnöki hivatal vezetőjének helyettese, (Putyin személyes adminisztrációjának a második embere),
  • Andrej Jarin, az elnöki hivatal belpolitikai részlegének vezetője, 
  • Szergej Menyajlo, a szibériai szövetségi körzet elnöki megbízottja (az ő területén történt a mérgezés), 
  • Alekszej Krivorucsko és Pavel Popov, a védelmi miniszter két helyettese, 
  • és intézményként a Szerveskémiai és Technológiai Állami Kutatóintézetet, ahol nyugat-europai feltételezések szerint a novicsokot kifejlesztették.   

(MTI)