Benyújtotta a kormány a hitelmoratórium meghosszabbításáról szóló javaslatot

gazdaság
2020 október 16., 12:01

Közel egy hónappal az után, hogy Orbán Viktor bejelentette a hiteltörlesztési moratórium 2021. június 30-ig történő meghosszabbítását, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes benyújtotta az Országgyűlésnek az erről szóló törvényjavaslatot.

Ahogy az MTI összefoglalja, az indokolás szerint a javaslat célja, hogy az egyes kiemelt társadalmi csoportok, így a nyugdíjasok, a gyermeket nevelő szülők, az álláskeresők és a közfoglalkoztatottak számára a hitel- és kölcsönszerződésből, illetve pénzügyi lízingszerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettségére vonatkozó hiteltörlesztési, fizetési moratórium továbbra is fennmaradjon, a hiteladósok átmeneti fizetési haladékot kapjanak 2021. június 30-ig. Ahogy arról korábban már írtunk, a kormány számításai szerint nagyjából 752 ezer háztartásnak tarthat majd fél évvel tovább a moratórium, vagyis nagyjából 850 ezer háztartásnak kell majd elkezdeni törleszteni jövő januárban.

A cégek közül csak azokra vonatkozik a hiteltörlesztési moratórium, akik a pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozás meghatározásáról szóló kormányrendelet alapján annak minősülnek. Ezért a törvényjavaslat felhatalmazza a kormányt a nehéz pénzügyi helyzetben lévő vállalkozás mutatószámának meghatározására.

Továbbra is a 2020. március 18-án már fennállt szerződésekre vonatkozhat a moratórium, a meghosszabbításából kimaradókra pedig a jövő év közepéig hitelfelmondási tilalom vonatkozik. A moratórium igénybevételére az adós a fizetési moratórium időtartama alatt, azaz 2021. június 30-ig bármikor jogosult. A törvény lehetőséget az adósnak az eredeti szerződéses feltételek szerinti teljesítésre is.

A moratórium meghosszabbítása a Magyarországon székhellyel, fiókteleppel rendelkező pénzügyi intézmények hiteleire és a diákhitelekre is kiterjed, valamint a hitel- és pénzkölcsönök mellett a pénzügyi lízingre.

A babaváró kölcsönök esetén az állami garancia kezességvállalási díját a fizetési moratórium időtartama alatt elengedik. Önmagában a fizetési moratórium igénybevétele miatt az adósnak nem merül fel költsége. A fizetési moratóriummal érintett szerződést nem kell közjegyzői okiratba foglalni.

A javaslat szerint a Nemzeti Eszközkezelő Programban résztvevők közül a kiemelt társadalmi csoportba tartozónak minősülő részletvevők, illetve bérlők vételárrészlet-fizetési, illetve bérletidíj-fizetési kötelezettségére is fizetési haladékot biztosít. Garanciális szabály, hogy az ingatlan vagyonkezelője 2021. június 30-ig a bérleti díj meg nem fizetése miatt nem élhet a felmondás jogával.

Az újabb fizetési moratórium hatályát kiterjesztik a magáncsőd eljárásban résztvevő, kiemelt társadalmi csoportba tartozónak minősülő adósokra is.

Az fizetési moratórium ideje alatt felhalmozódott kamatot a hátralévő futamidőben esedékes törlesztőrészletekkel együtt a fizetési moratórium lejárta után a futamidő alatt, évente egyenlő részletekben kell megfizetni. A fizetési moratórium lejártát követően a futamidő úgy hosszabbodik meg, hogy az esedékessé váló törlesztőrészlet és a fizetési moratórium alatt keletkező részletekben megfizetendő kamat összege együttesen ne haladja meg az eredeti szerződés szerinti törlesztőrészletek összegét. A kamatra vonatkozó szabályokat megfelelően kell alkalmazni a díjakra is.

Ahogy arra a Bank360.hu korábban felhívta a figyelmet, a változó kamatozású hitelek kamata, így törlesztője a moratórium alatt is változik, növekszik, így nagyjából 100 ezer adósnak magasabb összeget kell majd elkezdenie visszafizetni januártól, mint amennyit a moratórium tavaszi bevezetése előtt törlesztett.