Macron iszlamista terrortámadásnak nevezte a középiskolai tanár brutális meggyilkolását

külföld
2020 október 17., 04:20

Péntek este Emmanuel Macron francia elnök is elment a Párizs környéki Conflans-Sainte-Honorine-ba, miután brutálisan meggyilkoltak egy középiskolai tanárt.

Az esetet iszlamista terrortámadásnak minősítette, amire azért került sor, mert az áldozat „a véleménynyilvánítás szabadságát tanította”. A történelem-földrajz szakos tanár a hírek szerint Mohamedről készült karikatúrákat mutatott a gyerekeknek, amit az iszlámban szentségtörésnek tartanak, és több muszlim szülőt felháborított. A karikatúrák eredetileg a Charlie Hebdo című szatirikus lapban jelentek meg, amelynek szerkesztőségét 2015-ben mészárolták le.

„Nem győzhetnek... Cselekedni fogunk” - idézi Macront a BBC.

photo_camera Macron a támadás helyszínén Fotó: ABDULMONAM EASSA/AFP

A támadó délután öt órakor egy iskola közelében fejezte le áldozatát. A helyszínre érkező rendőrök - akiket eredetileg egy, az iskola körül gyanús magatartást tanúsító férfi miatt hívtak ki - lelőtték a tettest, aki ezt megelőzően újabb késes támadással fenyegetőzött. A Reuters egy rendőrségi forrásra hivatkozva azt írta, a támadó „Allah Akbar” felkiáltást követően támadott.

Franciaországi hírek szerint a gyanúsított egy 18 éves, moszkvai születésű férfi. Az AFP úgy tudja, négy embert letartóztattak, köztük egy kiskorút is, akiknek közül lehetett az elkövetőhöz.