A koronavírus-óvintézkedések ellen tüntetők csaptak össze a rendőrökkel Prágában

külföld
2020 október 18., 15:36

A tüntetők és a rendőrség erőszakos összecsapásába torkollott délután a prágai Óvárosi téren megtartott tiltakozó akció a cseh kormány koronavírussal kapcsolatos óvintézkedései ellen.

A tiltakozó akciót eredetileg a futballszurkolók szervezték a közösségi hálózatokon keresztül, de néhány civil mozgalom is támogatásáról biztosította. A Polgári Szabadságjogok Mozgalma (HOS) végül is 1,5 órás tüntetést szervezett Prága központjában.

Az akció lezárása után a tüntetők kisebb-nagyobb csoportjai rátámadtak a rendőrökre, akiket kövekkel, üvegekkel, sörösdobozokkal és más tárgyakkal dobáltak meg. Az agresszív tüntetőket, többnyire az arcukat sállal, kendővel eltakaró fiatalokat, végül rendőrségi kommandósok, lovasrendőrök könnygázzal és vízágyú bevetésével szorították ki a térről. Több tüntetőt őrizetbe vettek.

photo_camera Fotó: Lukas Kabon/Anadolu Agency via AFP

Bár Csehországban szükségállapot van érvényben, a hatályos szabályok szerint egy politikai megmozdulást nem lehet betiltani, de a résztvevők számát legfeljebb ötszázban határozza meg a szabályzat.

Az Óvárosi téren lezajlott akción a résztvevők megengedett számának sokszorosa követelte az óvintézkedések enyhítését. A nagyrészt fiatal tüntetők többsége arcmaszk nélkül vett részt az akción. A tömegben kormányellenes és Milos Zeman államfőt bíráló transzparensek is feltűntek.

A tüntetésen felszólalók az emberi szabadságjogokra hivatkozva követelték elsősorban a kötelező maszkviselés megszüntetését, és vendéglátóipari korlátozások feloldását is.

Jan Hamácek belügyminiszter nagyon felelőtlennek minősítette az akciót, amit több mint 1000 rendőr és kommandós biztosított. A rendezők szerint kb. 5000 ember vett részt a tüntetésen, a rendőrség háromezerre becsülte a részvételt.

Csehországban az utóbbi hetekben gyorsan terjed a járvány, szombaton is majdnem 9000 új igazolt fertőzést mutattak ki, ami a hétvégi napokon az eddigi legmagasabb szám.

A DPA német hírügynökség korábban csak „szurkolói” tüntetéskén tudósított az eseményről, beszámolva arról, hogy a rendőrség közlése szerint több mint kétezren vettek részt a demonstráción. A tüntetés később alakult politikai jellegűvé, és több más szervezet is csatlakozott hozzá, végül a Polgári Szabadságjogok Mozgalma (HOS) vált a 1,5 órás megmozdulás fő szervezőjévé. (MTI)