Csökkentik a büntetését a gyilkosságért elítélt férfinak, aki narválszarvval rontott neki egy késes terroristának Londonban

Terrorizmus
2020 október 18., 06:41

A tavaly november végi londoni késes terrortámadás közben egy civil a közeli halpiac egyik kereskedésének faláról lekapott, kb. 1,5 méteres narválszarvval rontott neki a – korábban terrorizmusért elítélt – Usman Khannak. Az esetről videó is készült.

link Forrás

Később kiderült, hogy a narválszarvas férfi egy elítélt gyilkos volt. De Steven Gallant a hőstette miatt – amivel több ember életét is segíthetett megmenteni – királyi kegyelmet kapott, ami egy elítélt gyilkos esetében rendkívül ritka. Utoljára gyilkosságért elítélt fegyenc 25 éve kapott ilyen kegyelmet: Sean O'Callaghan egykori IRA-vezér és rendőrségi informátor szabadulhatott.

Sőt még Barrie Jackson tűzoltónak a családja is támogatta a döntést, hogy szabadulhasson hamarabb a gyilkos. Jackson volt az, akit Gallant egy hulli pub előtt megölt. A tűzoltó 21 éves fia azt mondta, felemás érzései vannak, de a terrortámadás alatt történtek megmutatták, hogy az emberek változhatnak, és nem zárta ki azt sem, hogy egy nap találkozzon az apja gyilkosával.

A 42 éves férfi 2005-ben 17 év börtönt kapott, amit 10 hónappal csökkentettek, így jövő júniusban kérvényezheti a feltételes szabadon bocsátását.

A november 29-i késes terrortámadás áldozatainak emlékére elhelyezett virágok a London Bridge lábánál.
photo_camera A november 29-i késes terrortámadás áldozatainak emlékére elhelyezett virágok a London Bridge lábánál. Fotó: NIKLAS HALLE'N/AFP

Gallant az első szabadnapját élvezte a Learning Together konferencián, amit azért szerveztek, hogy segítsenek visszailleszkedni az elítélt bűnözőket. A 28 éves, szintén elítélt Khan is ezen vett részt, őt 2012-ben ítélték börtönre egy 2012-es robbantásos merénylet szervezéséért. Itt ragadott meg két kést, és támadt a többiekre, amire Gallant a falról levett narválszarvval vette üldözőbe. Khant végül lelőtték. (Guardian)